TENNEVOLL: Gjennom sytten år har Lavangen gitt unge etablerere et tilskudd på inntil 100.000 kroner for å skaffe seg egen bolig enten de har restaurert eller bygd seg nytt. I vedtaket fra kommunestyret sist fredag heter det at: «De lokale stimuleringstiltakene for boligbygging/etablering avvikles.» Ordningen har gitt en mulighet til å få ti prosent og inntil 100.000 kroner i støtte for personer under 40 år som vil bygge seg egen bolig eller kjøpe noe brukt. Kommunen har i en rekke fora reklamert for at nye og unge etablerere blant annet får disse pengene for å etablere seg. Nå er ordningen opphørt fra dags dato i følge rådmann Erling Hansen.

Endrer fokus

I andre del begrunnes vedtaket med at det er viktigere «å få på plass en ressurs som kan bidra til etablering av sårt tiltrengte arbeidsplasser i kommunen». Rådmannen viser til undersøkelser som tyder på at arbeidsplasser er viktigere for å få unge til å flytte tilbake etter endt utdanning.

Dermed tyder forslaget på at man heller vil bruke pengene til en stilling som skal jobbe mot å skaffe arbeidsplasser.

Og pengene det her er snakk om dreier seg i følge rådmannen om 4,9 millioner kroner siden 1999, noe som har belastet budsjettet med nær en halv million kroner årlig.

Skuffet

- Jeg tviler på at det er snakk om så store summer årlig, noe jeg ga uttrykk for i debatten i kommunestyret, sier tidligere ordfører Viktor Andberg (Ap).

Han la fram et forslag om å videreføre dagens ordning for å stimulere unge boligetablerere men fikk kun med seg en fra Høyre og en fra Frp noe som han mener er svært skuffende.

At saken kom opp skyldes at Husbanken har gitt beskjed om at ordningen med startlån kun skal ytes til de som har problemer med å skaffe finansiering av sosiale årsaker. Et alternativ var dermed at kommunen lånte midlene til tilskudd i Kommunalbanken.

Lagt død

–Den sosiale boligpolitikken er med dette vedtaket lagt død i Lavangen konstaterer Andberg. Og begrunner med at det i distriktene er svært vanskelig å skaffe seg finansering utover sekstiprosent av hva en bolig koster. Å tilby utleieboliger mener han heller ikke vil ha en særlig god virkning på folketallet.

- Leier du bolig, kan man jo bare flytte etter et par måneder, mens de som investerer i bolig i større grad blir boende, slår Andberg fast. Han viser til at det er god økonomi i å få folk til å bosette seg. Tilskuddet til boligetablering betaler seg sjøl over to år via innbyggertilskuddet, mener han.