SJØVEGAN: Folkebladet skrev onsdag at Salangsvassdragets fiskeforvaltning fikk nei til å fiske opp rømt oppdrettslaks i vassdraget.

Stang og garn

Dette til tross for at fisken ble observert i elva og mannskaper sto klare. Det samme skjedde i Lakselva på Senja. Men etter det Folkebladet erfarer har fylkesmann snudd også i den saken. Avslaget førte til stor fortvilelse i begge vassdragene.

– Det ser nå ut som vi kan fiske med stang og garn. Det er veldig bra at det ordna seg. Jeg regner med at garnfiske begynner på søndag. Det åpnes også for at vi kan fiske opp oppdrettslaks på noen freda soner. Og jeg regner med at oppsynet fisker i Kistefossen for å ta opp fisken der, sier Tor-Arne Chruickshank til Folkebladet.

I løpet av sesongen er det tatt opp 28 oppdrettslaks i Salangsvassdraget. Fem av dem de siste dagene. Vekten på disse kan stemme med fisken fra rømminga hos SalMar Nord på Senja i sommer, omkring fire kilo.

Håper på lønn

Fiskeridirektoratet har pålagt SalMar Nord AS overvåking og eventuelt uttak av rømt fisk i 11 vassdrag i Troms i forbindelse med rømmingen fra anlegget på lokalitet Kvitfloget i juli i år. Selskapet har oppgitt at 5.800 laks rømte der 400 av dem er fisket opp. To selskaper er engasjert for å overvåke og sette i gang oppfisket i vassdragene. Blant annet skal dykkere ta opp oppdrettsfisk fra elvene. Foreløpig er det ikke avklart når dette fisket starter.

– Betyr dette at dere får lønn for å gjøre jobben siden SalMar Nord er pålagt å ta opp fisken?

– Det vet jeg ikke. Men jeg håper jo at vi kunne fått noe tilbake. Det er mye jobb å drive med dette fiske. Og det er tidkrevende, sier han.