SJØVEGAN: På kommunens hjemmeside kommer det frem at kommunen har fått og får enda mange spørsmål om hva herredshuset skal og kan brukes til i fremtiden, og prosessen med husets videre skjebne startet allerede før utflyttingen.

Avklare vernestatus

I september blir det arrangert et møte mellom Salangen kommune og Troms fylkeskommune, kulturvernavdelingen, som skal diskutere alternative muligheter for fremtidig bruk av bygningsmassen.

TEKNISK SJEF Reidar Berg i Salangen vil ha din idé til hva det gamle kommunehuset kan brukes til. Foto: Morten Dokka

Salangen kommune ønsker å få avklart vernestatus på bygget og eventuelle restriksjoner som blir lagt på bygget, før den videre prosessen for bruk av bygget blir iverksatt. I følge teknisk sjef Reidar Berg er det nok å ta tak i for de som måtte overta.

– Betongen i bygget er bra, men det er dårlig isolert, mangler ventilasjon, det elektriske anlegget er gammelt og vinduene er gamle. En må regne med å gjøre en god del med bygget om det skal brukes, sier Berg.

Ønsker innspill

I denne prosessen ønsker kommunen innspill fra publikum som har ideer om hva huset kan benyttes til i fremtiden.

– Før noe kan besluttes må det avklares i forhold til vernestatus. Det må også settes opp en status for det bygningsmessige. Da vil kommunstyre ta en drøfting av saken, sier ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp)

– Men vi er ute etter forslag fra folk der vi nå ikke setter noen begrensninger eller føringer for forslagene. Så må vi må ta en helhetlig vurdering og se på hvilke bruk som er mest nyttig og fornuftig for Salangen-samfunnet. Det er viktig å starte denne debatten. Vi må unngå at dette bygget blir stående som et spøkelsesbygg i Salangen, fortsetter hun.

55 år gammelt

Det gamle kommunehuset i Sjøvegan sentrum har vært et markant byggverk i kommunen siden oppføringen på 60-tallet. Det gamle bygget er også på folkemunne kjent som grønnhuset eller herredshuset.

Bygningen har huset mange funksjoner de siste 55 årene. Det er allment kjent at kommuneadministrasjonen flyttet ut til nytt kommunehus våren 2016, og det gamle herredshuset står for tiden tomt, uten leietakere eller brukere.