SJØVEGAN: NAV-direktør Stein Rudaa møtte rådmenn fra Troms tirsdag for å drøfte og informere om NAV-reformen. Der var også Skuggedal.

Etterlyser debatt

– Jeg er bekymra for at prosessen rundt NAV-reformen foregår helt i det stille. Det er jo ingen debatt om en så viktig sak. Det bekymrer meg at det virker å mangle tanker om å åpne opp debatten. Jeg har ikke hatt tid til å lese stortingsmeldinga, men det synliggjøres en høy ambisjon der en fra sentralt hold kan tenke seg ca 200 NAV-kontorer i hele landet. I dag har vi ett i hver kommune, altså mer enn 400. Dette er en stor reform som går helt under radaren. Det er noe rådmannsnivået her tok opp med NAV-direktøren tirsdag. Og han var oppmerksom på at debatten må fram i lyset, sier Skuggedal til Folkebladet.

Sentralisering

– Min bekymring går på alle statlige reformer som kommer oppå hverandre i tid. Vi har kommunereformen som fortsatt går så det suser på nasjonalt nivå. Her skal Stortinget ta den endelige beslutningen etter at fylkesmennene har gitt sine innspill. Vi har en pågående politireform som midlertidig har stilnet litt av. Flere helsereformer er i gang. Og nå kommer NAV- reformen tungt inn. Jeg ser en klar tendens, om en ser disse reformene i sammenheng, så er min slutning at en av konsekvensene kan bli en økende sentralisering i samfunnet, sier Skuggedal.

Helhetlig tilnærming

– Det kan være rasjonelt og fornuftig, men dette skjer uten en bred debatt hvordan vi skal ha det. Hvordan skal samfunnet egentlig være organisert fremover, spør Skuggedal.

– Jeg mener dette er en stor sak der det er en mangel på helhetlig debatt. Jeg mener dette må fram i lyset. Jeg er ikke ute etter å spenne bein på noen, men etterlyser en helhetlig tilnærming, sier Skuggedal.