GJØVIK: En hel trailer alene måtte til for å frakte hovedtavla utover. Hele hovedtavla veier litt over 10 tonn og har en lengde på 15,5 meter.

Ifølge ansatte i firmaet Haneseth AS, som har den elektriske installasjonen ved smoltanlegget, er dette den største hovedtavla som noensinne er montert på Senja.

Men så vil da også anlegget ha et stort energibehov. For å dekke opp for behovet har Troms Kraft investert 60 millioner kroner i bygging av en ny 22 kV kraftlinje fra Stonglandseidet til Gjøvik.

Åpnes til våren

Det nye smoltanlegget blir et av verdens største og har en prislapp på cirka 500 millioner kroner.

Anlegget skal etter planen offisielt åpnes til våren neste år. Men før den tid har SalMar planer om å legge inn rogn i anlegget ved årsskiftet.

- Vi er sånn høvelig i rute med prosjektet. Opprinnelig hadde vi ambisjoner om å legge inn rogn nå i høst, men vi har vært nødt til å justere planen litt underveis, slik at dette blir å skje rundt årsskiftet, sier daglig leder Ørjan Jensen i SalMar Nord.

Produksjonssjef

Johannes Schjølberg (44) fra Romsdal er ansatt som produksjonssjef ved anlegget. Han tiltrådte 1. juni.

- Jeg føler at jeg er med på et eventyr. Dette blir et av de største og mest avanserte smoltanlegg i hele verden, sier Schjølberg som har jobbet med oppdrett helt siden han gikk ut av videregående. Før han kom til Gjøvik var han ansatt i Raumagruppen, som i 2010 ble kjøpt opp av SalMar.

Schjølberg kommer til å bo i et hus som SalMar eier på Stonglandseidet, og pendle hver 14. dag til Romsdal.