SJØVEGAN: Også i år må rypejegerne belage seg på måtehold, viser Statskogs rypetellinger. For Troms og Ofoten er kvoten satt til to liryper per jeger per dag og to fjellryper per jeger per dag. Kvoten på skogsfugl er en per jeger per dag. Brunfugler fredet. Eventuell vinterjakt blir besluttet etter en evaluering sammen med brukergrupper i november.

Best etter kysten

Andre helg i september starter den årlige rypejakta over hele landet. Kvotene settes på grunnlag av tellinger i forkant. I fjor var det dårlig med ryper i sør og bedre i nord. I år er situasjonen motsatt.

– I nord er det noe bedre jo lenger nord man kommer, og jo lenger ut mot kysten du drar. Her har noen områder en god bestand av stamfugl og middels kyllingproduksjon. Når vi kommer lenger innover, som ved Altevann og Dividalen, er antallet stamfugl og kyllinger betydelig færre, sier jaktkonsulent Kristian Eiken Olsen i Statskog i en pressemelding fredag.

Forsiktig jakt

Eiken Olsen trekke fram at liten tilgang på smågnagere har gjort at fugleegg og kyllinger har vært ekstra utsatt for rev, mår og andre predatorer.

Statskog har satt så lave dagskvoter som mulig i Nordland, i Troms noe høyere.

– Vi mener at det ikke er riktig å stenge for jakt. De lokale forskjellene er svært varierende. Stenger vi enkelte områder, blir det fort et høyere jakttrykk enn ønskelig i nærmeste åpne jaktområde. Derfor mener vi at forsiktig jakt over alt er det mest fornuftige, sier Olsen.

– Vise måtehold

I Sør-Norge viser rypetellingene en oppgang fra i fjor både på fjellet og i skogen.

– Godt med smågnagere og godt vær i hekkeperioden har gitt resultater. Spesielt skogsfuglområdene på Østlandet viser en bra oppgang i antall kyllinger. For ryper er kyllingproduksjonen fra middels til bra, sier Eiken Olsen.

En ’’god kyllingproduksjon’’ betyr at mange kyllinger klarer seg gjennom våren og sommeren uten å bukke under for dårlig vær og uten å bli spist. Mens stamfugl er fugler som reproduserer og representerer grunnstammen i populasjonen. Stamfugltettheten er fortsatt noe lav enkelte steder i Sør-Norge.

– Vi ber folk om å vise måtehold og avstå fra å skyte brunfugl, altså orrhøner og røy, sier Olsen.

Mange faktorer

På slutten av 1990-tallet skjøt rypejegerne rundt en halv million ryper i løpet av jakta. Siden har det gått nedover år for år, med noen unntak. 175 000 skutte ryper i fjor var en nedgang på 21 prosent fra året før.

– Det er mange faktorer som påvirker tettheten av rype. Jakt er kun én av dem. I år med god kyllingproduksjon har jakta liten betydning, viser nyere forskning. Men i de årene kyllingproduksjonen krasjer, må vi begrense jakttrykket, sier Olsen.