FINNSNES: Kay Erling Ludvigsen, som er leder av Lenvik Ap, gikk nylig ut og sa at partiet vil ta til orde for en uttalelse for å utsette den planlagte stenginga av FM-nettet til DAB-dekninga er fullt ut tilfredsstillende. Dette fordi man frykter at dårlig DAB-dekning i Troms og Finnmark skal gå utover sikkerheten.

– Det jobbes med forsterkninger i DAB-dekninga i både Troms og Finnmark. Dette arbeidet er godt planlagt, og med et godt utgangspunkt med bakgrunn i en rekke målinger foretatt over lengre tid, påpeker Hagerup.

Hun opplyser at noen nye DAB-sendere allerede er på plass, men at flere er på tur.

– Det vil flere steder bidra til god forbedring i tiden frem mot slukkinga av FM-nettet.

Det er vedtatt at FM-nettet skal slukkes i Troms og Finnmark i desember til neste år.

– Helt essensielt

Kommunikasjonssjefen poengterer hvor essensielt det er for radiobransjen at dekninga er god når man går over fra FM til DAB.

– Det er derfor det har vært arbeidet med denne målingene tre år allerede, og også derfor at det fortsatt jobbes veldig mye for å gjøre de nødvendige justeringer der det må til, sier Hagerup.

For å gi et bilde på ressursene som er lagt ned i skiftet til DAB, peker Hagerup på at det de tre siste årene er kjørt måleturer på mer enn 40.000 kilometer for å sjekke om faktisk dekning er i samsvar med beregnet dekning.

– Disse måleturene har også resultert i at det er satt opp flere sendere enn først planlagt. Bare på Senja er det i løpet av sommeren kommet seks nye mindre sendere i drift ulike steder på øya. Dette er en del av drøyt 130 nye NRK-sendere som kommer opp over hele landet, og to tredeler av disse kommer i Nord-Norge, opplyser Hagerup.

Ikke helt sant

Et moment Ludvigsen pekte på i sitt utspill var usikkerheten rundt DAB-dekninga til havs, noe han mener er en sikkerhetstrussel.

– Man har nettopp gjort en del målinger til havs, som viser at DAB-dekninga langs hele kysten generelt er god. Resultatene fra disse målingene ble faktisk presentert i forrige uke, påpeker Hagerup.

Poenget om at Norge bare gasser på mens Sverige og Danmark har bremset opp DAB-satsinga er en sannhet med modifikasjoner, mener kommunikasjonssjefen.

– Det er riktig at Sverige har satt DAB-satsinga på vent, men det har man ikke gjort i Danmark – der gjør de mye av det samme som i Norge. Norge er tidligst ute, men det betyr ikke at satsinga ikke er i tråd med det andre kringkastere ute i Europa gjør, poengterer Hagerup, som viser til at store solide kringkastere som BBC er i ferd med å konvertere til DAB.