SETERMOEN: Siste kadaver dokumentert tatt av bjørn, ble funnet før helga i Bardu. Dette er etter all sannsynlighet samme bjørnen som det har blitt jaktet på etter de første rapportene om sau- og lamkadaver tidlig i juni.

Under vurdering

Heidi-Marie Gabler, ved Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Troms, forteller at de vurderer å forlenge skadefellingstillatelsen som gikk ut 15 august.

– Ny eller utvidet skadefellingstillatelse er under vurdering. Vi ser på hvilke tiltak en kan sitte i gang for å forebygge mer tap gjennom fortløpende dialog med bøndene og landbruksavdelingen i Bardu kommune, sier hun.

Gabler håper bjørnen som har herjet i området i sommer nå skifter kost fokus.

– Vi håper at bjørnen skal finne seg annen kost nå som bær begynner å bli moden. Vår erfaring er at bjørnen spiser mer bær på høster for å bygge opp fettreserver før den skal gå i hi for vinteren, sier Gabler.

Utfordrende jakt

– Årsaken til at bjørnen ikke er funnet kan være at et av kriteriene for skadefellingen krever et døgnferskt kadaver for å være sikker at det er den bjørnen som har tatt sauen av dage. Dette sier Vidar Larsen, Bardu kommunes skadefellingsleder i de to siste periodene.

Larsen forteller om en utfordrende jakt på rovdyret som har plaget sauebøndene i Bardu.

– Bjørnen har drevet og pendlet mellom gårdsbrukene, stukket av og holdt seg unna. Vi har funnet fire kadavre i disse periodene, men de er ikke ferske nok til å spore på hund, forklarer Larsen

Mistanke

Også Larsen håper at Bjørnen som de mistenker har vært på ferde forgående år, nå spiser mer bær til fordel for sau og lam.

– Bjørnen har som tidligere år, begynt å trekke seg mer nord-østover. Det vi nå har oppdaget, er at ekskrementene inneholdt en del blåbær. Det betyr at Bjørnen kan ha begynt å gå mer over på bær i føden, sier Larsen.

Larsen sier også at de har mistanke om at dette er en «kjenning» i kommunen.

– Vi har mistanke på at det er samme bjørn år som år etter år, går på denne besetningen. Denne kan dermed dukke opp neste år hvis ikke finner den i år. Derfor har vi lagt forsøkt å ta ut denne bjørnen som har gjort masse skade. Det er jo en del bjørn ved grensen, ved Altevatn som spiser gress, det er den som har gått på sau som er plagsomt for bøndene, sier Larsen