TENNEVOLL: - Kolbjørn hvordan setter jeg på sluken? roper ungene på friluftskolen i Lavangen mens han sitter fordypet i en diger floke som en av ungene fikk på fiskesnella.

Andre setter opp en lavvo og henter never til bålet under veiledning fra de pensjonerte lærerne Inger Andreassen og Roy Hansen tirsdag formiddag.

Anledningen er friluftskolen som er i gang for andre året i regi av Frivilligsentralen og Fjellvandrerlaget i bygda.

Vekk fra skjermene

Mandag startet femten unger og pensjonerte lærere med Kolbjørn Sjøseth en tur innover Soløymarka.

– Her lærte de kart og kompass ved å orientere seg fram til flere mål og gå en tursti hvor de måtte svare på flere oppgaver. I dag er det viktig å få ungene opp av stolen og vekk fra skjermene for ei stund for å lære seg å lage bål og gå på tur i skog og mark; det er ikke en selvfølge for ungene lenger, sier Sjøseth mens han får ungene til å montere sammen stenger, fiskesneller og tre taum rett.

Andre unger er travelt opptatte med og sette opp teltet ved en bålplass nær Spansdalselva. I kulpene her, har ungene fått gratis fiskerett til de tolv stengene de har med seg og som er skaffet til veie av Ofoten Friluftsråd.

Gøy på tur

- Er det noe fisk her og hvilke er det, spør ungene nysgjerrig mens de gjør klar fiskestenger og ser ut på den forlokkende elva som flyter forbi. Engasjementet og motivasjonen er det lite å si på.

- Ja, det er gøy å være på tur, sier Elida Teigland og Rahfa som er en av de nye innbyggerne i Lavangen.

– Særlig gleder jeg med til havfiske turen i morgen, sier Rahafa. Begge hjelper andre med å knyte på snuere og sette på sluk etter kort tids opplæring.

På sjøen

- Havfisketuren med fiskebåten Havgutten til Krambuvika bygdemuseum i onsdag blir siste dagen, der ungene også har hatt teori om for eksempel allmennretten til ferdsel i marka, sier Sjøseth som er fornøyd med påmeldingen til Friluftskolen.

FISKER: Kolbjørn Sjøseth lærte bort fiskekunnskaper. Foto: Ulf Antonsen