UTØYA: – Det er veldig spesielt å være på et sted hvor det har skjedd så mye. Det å kunne være med på å ta øya tilbake er fint. Terroren i 2011 var politisk, og vi tar den tilbake med politikk, sier den 16 år gamle politikerspiren.

Trygg

Oda Røsæg Olsen fra Brøstadbotn meldte seg i ungdomsorganisasjonen til SV, SU, for tre år siden. I helga har hun, sammen med omkring 150 andre, vært på sin andre ungdomsleir, som organisasjonen arrangerer på Utøya for første gang siden 2010.

– En ungdomsleir skal være et sted hvor man skal føle seg trygg. Det er mange som har hatt den følelsen på ungdomsleirer etter terroren, men denne gangen beviser vi at det går greit, sier ungjenta.

Hun forteller også at hun gjennom helgas leir har blitt kjent med mange nye medpolitikere og at det har hjulpet godt på.

– Vi kommer veldig tett på hverandre. Å være her skaper mange følelser. Før hadde det lett for å bli bare politikk, men nå har vi et felles mål for å vinne over dette med kjærlighet og engasjement.

Variert program

På årets leir har forteller Røsæg Olsen om et variert og tettpakket program, men mye ny lærdom.

– Jeg har fått mulighet til å lære om enkle grep ved selvforsar gjennom et selvforsvarskurs, og hvordan vi kan slå ned på trakassering.

16-åringen forteller også at fiskeriets fremtid og ungdommens læringeplasser var to akutuelle tema på leiren.

– Det er veldig morsomt å få være et sted med så mange andre som er interessert og kan så mye om politikk. På en slik leir får en mulighet til å dele meninger, delta i diskusjoner og lære mer om politikk, så jeg skal helt klart tilbake.

Ny leder

Som ny nestleder for Troms SU og nestleder for Midt-Troms SU, legger ikke Røsæg Olsen skjul på at en deltakelse på ungdomsleiren gir motivasjon til å fortsette videre.

– Nå skal jeg hjem, fortsette med politikk, forberede oss på neste års valgkamp og fylle på med nytt stoff. Jeg føler som leder at jeg har et lite ansvar for å hjelpe folk og bidra til å rekruttere flere til poltikk, avslutter hun.