TUNGENESET: –Før var det slik at en alltid var i fjæra, undersøkte og så på dyrene som lever der. Nå er det ikke slik. Så vi ønsker å vekke en ny interesse for fjæra og det er intensjonen vår. Vi tar med oss barn ut i fjæra, skoleklasser og barnehager. Vi har holdt oss i Balsfjord, men vi var også i Lyngen på Rock og reker arrangementet. Vi kommer også gjerne andre steder der folk vil ta imot oss, sier Endal.

Viking og tang

Ifølge konservatoren er det mye spennende i fjæra, som hadde et større bruksområde før i tiden.

SJØROSER Ved Tungenesset fantes flere Sjøannemoner, også kalt Sjøroser.

–Tang og tare har alltid vært en viktig ressurs. Vi har nærmest sluttet å bruke det. Noen kokker har tatt det i bruk i forhold til matlaging som noe eksklusivt. Vikingene brukte det som mat, og på Island, Irland brukes det fortsatt. Jeg har en Irsk kokebok og der er det oppskrifter på tang. Vi har laget frityrstekt tang og noen elsker det, mens andre ikke synes noe om det, forteller Endal.

Undervisning

Når Endal var i Berg, var det hovedsakelig for å filme sjøanemonene og butare tang.

FILMET Arild Endal. Foto: Jan-Erik Bergstad

– Vi bruker bildene i undervisning. Sjøanemonene er som brennmaneter, bare opp ned. De brenner på samme måte som brennmanet, bare sterkere. Butare er en form for tare som lever dypere og står i bølgene som dras frem og tilbake hele tiden. Den har blitt brukt mye til mat og brukes i noen deler av verden fortsatt i dag. Denne videoen skal vi bruke i undervisningssammenheng, forklarer Endal.