FINNSNES: Fremskrittspartiets ungdomsparti i Lenvik mener gir flere unge mulighet til jobb.

– Fremskrittspartiets Ungdom vil gjøre terskelen lavere for ungdom å skaffe seg en jobb. De aller fleste bedriftene i handels- og servicenæringer foretrekker ansatte over 18 år, blant annet på grunn av begrensningene ansatte under 18 år har på salg av tobakk og alkohol, sier Malin Nordheim, som er formann i Lenvik FpU.

Skeptisk

Juvente, som jobber for avhold blant ungdom, mener forslaget kan gjøre at flere unge får kjøpt alkohol.

- Våre kontroller viser at kontrollen ved salg av alkohol til mindreårige er for dårlig. Å la mindreårige selge alkohol gjør neppe kontrollen bedre. Samtidig har jeg ikke grunnlag for å si at mindreårige vil selge til personer under 18. Men et slikt tiltak vil åpne mer opp for salg til andre mindreårige dersom det ikke er kontroll av personer over 18. Det viktigste for oss er at vi ikke ønsker noen tiltak som kan gjøre kontrollen av av alkoholsalg til mindreårige dårligere, sier Øyvind Kind Robertsen i Juvente.

Tillit

Nordheim er uenig.

– Om man selger varer ulovlig til mindreårige er man åpenbart ikke skikket til å jobbe i en butikk. Vi har tillit til at butikkene selv klarer å vurdere hvem de skal ansette, og de aller fleste ungdommene er oppegående folk som bare vil ha seg en jobb. Hver enkelt bedrift må selvfølgelig gjøre en god jobb med å velge ut sine ansatte, og ungdommene må selvfølgelig få skikkelig opplæring og støtte.

Hvorvidt det finnes hjemmel i loven for å selge produkter man selv ikke kan bruke, er hun ikke sikker på.

– Stivbeint

– I en undersøkelse fra 2014 fremkom det at så mange som 55 prosent av ungdommene mellom 13 og 19 år ikke har jobb ved siden av skolen. Det er en utvikling som er lite gledelig. Noe skyldes åpenbart bedre økonomi hos folk flest, men et stivbent, firkantet og lite fleksibelt regelverk må også ta noe av skylden, fortsetter Nordheim, og sikter til behovet for å få arbeidserfaring i et tøfft arbeidsmarked.

Nordheim refererer den samme undersøkelsen, og sier at 26,5 prosent av ungdom mellom 13-19 år ikke har klart å skaffe seg en jobb, selv om de ønsker det.

– Det er viktig at det legges til rette for at flere ungdommer kan få seg en jobb. Å ha vært ute i arbeidslivet gir en helt unik erfaring som man omtrent ikke kan overdrive betydningen av.