NEDERLAND: Den spreke Sørreisa-dama var i fin form da hun hadde tilbakelagt 130-kilometer i verdens mest populære turmarsj.

- Jeg har den samme gode følelsen hver gang mot slutten. Det er inspirerende at det er så mange som tar oppstilling for å heie på oss. Det er stemningen og det høye deltakertallet som gjør Nijmegenmarsjen så spesiell. I år var det ekstra stort festivitas ettersom marsjen kunne feire 100-årsjubileum, sa Finnseth til Folkebladet etter målgang.

68-åringen var godt voksen da hun debuterte i klassikeren som i år hadde over 50.000 påmeldte. Den lettbeinte dama kan opplyse at det var i 2006 at hun debuterte i Nijmegenmarsjen.

Det året var det for øvrig så varmt at marsjen ble stoppet underveis på grunn av varmen.

Stoppet

Selma og de andre Troms-deltakerne opplevde at ambulansene gikk i skytteltrafikk mellom løypa og sykehusene i området. Etter flere dødsfall ble arrangørene oppfordret fra medisinsk hold til å stoppe marsjen før nye liv gikk tapt.

Selma var i år fast bestemt på å fullføre da hun tok fatt på de 13 milene. Den utholdende turmarsjgangeren lot seg ikke stresse over at det både var varmt og høy luftfuktighet da hun gjorde seg klar for marsjen som har et godt grep om turmarsjentusiaster fra hele verden. I år var det rekordmange som ville stille.

Det hadde naturligvis sammenheng med at det var jubileum. Flere av de som har gått marsjen mange ganger og har lang fartstid i Nijmegen-gatene meldte sin interesse.

Kamp om plassene

Det ble på et tidlig tidspunkt kommunisert at de som hadde vært med mange ganger kom til å bli prioritert. Selma Finnseth og venninna Anita Steffensen følte seg derfor ikke sikre på at det ville bli plass for de. Begge kom imidlertid med og har de siste dagene svettet i et av Europas største og mest prestisjefylte idrettsarrangement. Finnseth, som i vår var i Spania og Portugal på pilgrimsvandring, lot seg også denne gangen begeistre av stemningen.

- Hollenderne er fantastiske til å skape liv og røre. Nijmegenmarsjen er både en fysisk utfordring og stor folkefest. Støynivået er høyt helt fra vi kommer til vi forlater byen, sa Finnseth som om arrangementet som etter manges mening overgår 17. mai-arrangementet på Karl Johan og i Oslo.

Publikum står tett i tett langs store deler av løypa. Mest folk er det naturligvis i sentrumsgatene hvor det er korps og orkester på de fleste gatehjørnene. Den store stemningen gjør det ifølge Finnseth lett å glemme slitet og smerten dersom det røyner på.

God atmosfære

- Det er nok den gode atmosfæren og det sosiale fellesskapet som gjør at veldig mange ønsker seg tilbake i det øyeblikket de har fått slitet og opplevelsen på forhånd. Jeg har sagt til mange at det ikke er så lett å skildre denne folkefesten. Du må nesten ha vært deltaker her for å forstå hvor stort dette er. Det er opp gjennom årene mange fra Midt-Troms som har vært her og gått. Jeg håper også det er mange som får stifte bekjentskap med det flotte arrangementet i fortsettelsen, sier Finnseth, som jobber i helsevesenet og fortsatt er yrkesaktiv.

Hun minnes den tiden da det var mange turmarsjer i Troms og landsdelen for øvrig. Det er ikke mange igjen ettersom de har blitt lagt ned en etter en. Hun synes det er litt trist at rekrutteringen er så liten at de turmarsjene som er igjen også kan komme til å lide samme skjebne dersom oppslutningen ikke øker.

Det er forståelig at hun kan tenke seg å delta flere ganger. Finnseth ser derfor for seg at det kan bli flere Nederland-turer de neste årene.