MÅLSELV: Det har kommet en del kommentarer etter at Gudny Ingebjørg Hagen kritiserte Reidun Nilsen i Mauken Utvikling for å bruke blånisse-navnet for å skape oppmerksomhet for sine egne prosjekter. Hagen mener det har vært vanskelig for folk flest å forstå hva saken handler om.

Kontinuerlig kamp

Hagen sier hun har forståelse for at folk flest og aktører innen reiselivet ikke har satt seg inn i opphavsrett og merkevarebeskyttelse.

– Men vi som jobber med skapende kunst og kultur fører en kontinuerlig kamp for å ivareta våre rettigheter, og må likevel forvente at seriøse aktører lytter, lærer og viser respekt for at det er kun vi selv som eier våre verk og skal bestemme bruken av disse.

Videre forteller Hagen at hun har brukt store ressurser på rettighetsarbeid i løpet av sitt kunstneriske liv.

– Sammen med mange andre kunstnere i Norge har jeg arbeidet for prinsippet ”dele, ikke stjele”, sier Hagen og trekker frem det britiske rockebandet Queen som et ferskt eksempel.

Queen har nylig protestert mot at Donald Trump bruker musikken deres uten tillatelse på politiske møter.

Takknemlig

Hagen setter stor pris på at Nilsen nå har endret annonsene på Finn.no, slik at det ikke lenger står at tingene har vært brukt i det tidligere Blånisselandet.

– Det er en stor lettelse. Jeg ønsker også å få sagt at jeg er takknemlig for at Reidun Nilsen ikke lenger inviterer publikum til nisse-relaterte arrangementer i huset i Myrefjell.

Før jul i fjor ble det invitert til julemesser og julekafé i lokalene, for å si ”ha det” til blånissene.

– Det er bare NRK, ulike teatre rundt i landet og jeg selv som har anledning til å invitere til arrangementer basert på nisseuniverset, fastslår Hagen.

Ingen vrangvilje

Hagen anser nå saken som avsluttet fra hennes side og understreker igjen hva som var kjernen i saken.

– Det er nødvendig å understreke at dette handler om merkevarebeskyttelse, ikke forfengelighet og vrangvilje. Jeg håper folk støtter opp under Reidun Nilsens prosjekt i fjellandsbyen. Selv om det ikke var grunnlag for vår drift, håper jeg hun treffer bedre. Det mener jeg virkelig, forteller Hagen.

Det har ikke lyktes Folkebladet å få en kommentar fra Reidun Nilsen.

Gudny Ingebjørg Hagen ber om fortsåelse for at kunstnere ønsker å beskytte sine merkevarer. Foto: Pressebilde/ June Witzøe / Cappelen Damm Foto: Pressebilde/ June Witzøe / Cappelen Damm