TORSKEN: Wilsgård Fiskeoppdrett leverte 23,4 millioner kroner i overskudd, mens Nor Seafood leverte 14,3 millioner kroner på plussiden.

– 2015 var et år som var sterkt prega av ILA-utbruddet, som gjorde at vi måtte slakte ut en lokalitet. Ellers var det et greit år, men da heller ikke noe mer enn greit, forteller Fredd Wilsgård, som er daglig leder i de to bedriftene.

Nor Seafood og Wilsgård Fiskeoppdrett var samlokaliserte i Torskenfjorden, da det ble påvist ILA på lokaliteten.

– Rimelig fornøyd

Utenom ILA-utbruddet i Torskenfjorden i slutten av 2014, var det ikke noen større driftsutfordringer i året som gikk.

– Ellers er vi rimelig fornøyd. 2015 var et helt greit driftsår. Vi hadde veldig god lusekontroll. ILA -utbruddet gjorde at vi måtte slakte ut fisken tidlig, som gjorde at det var tom for fisk i mange måneder. Dette gjorde at lønnsomheten ble lavere.

Wilsgård Fiskeoppdrett har produsert på tre konsesjoner, og Nor Seafood på to.

– Dyrt

2015 var generelt et godt år for flere oppdrettere, mye grunn av gode priser. I 2016 har prisene gått mot eventyrlige høyder. I uka som gikk var snittprisen for fersk laks over 70 kroner kiloen.

– Så langt ser 2016 rimelig bra ut. Også 2016 hadde vi en lokalitet som måtte tas å grunn av sykdom. Vi har oppført store tap her. Sykdom er dyrt. Ellers er vi fornøyd med 2016 så langt.

Grønne konsesjoner

Til høsten blir det etter planen satt ut fisk på bedriftenes nye konsesjoner. Nor Seafood og Wilsgård har fått utdelt to grønne konsesjoner hver. Dette gjør at produksjonen får et betydelig løft.

– Denne fisken er ikke slakteklar før i 2018. Ellers er vi inne i det siste året av en fire år lang investeringsplan. Til sammen har vi investert for 200 millioner kroner.

Konsesjonene er delt ut av regjeringa, med bakgrunn i søknader om ulike innovasjonsprosjekter. Målet med å gi ut konsesjonene, er at bedriftene får støtte til å teste nye metoder, som kan bekjempe sykdom, lakselus og/eller rømning.

Norway Royal Salmon (NRS) eier 82.49 prosent av Nor Seafood, mens Wilsgård Fiskeoppdrett eier resten.

37,5 prosent av aksjene i Wilsgård Fiskeoppdrett er eid av NRS og like mye er eid av Wilsgård Sea Service. Frewi, som er heleid av Fredd Wilsgård, eier resten av aksjene i Wilsgård.

Utvikling: Bedrifta rigger seg for fremtida, og har investert 200 millioner kroner over fire år. Foto: Fredrik Kampevoll