FINNSNES: Tiltaket skal motivere flere ungdom til å få jobb, og å arbeide mer. Tonje Lavik, formann i Troms FpU, tror ikke dette gjør at færre unge får seg jobb.

– Ja, det finnes x antall arbeidsplasser i et område. At noen vikarer tar flere vakter, tror jeg ikke gjør at de blir behov for færre vikarer, og med det færre jobber. Jeg vet om personer som har søkt om 20-30 jobber uten å få jobb. Økt frikortgrense kan gjøre at ungdom ikke bare søker seg til de arbeidsplassene de har lyst til. Det vil lønne seg mer å ta jobbene som er tilgjengelig.

Hun tror kke arbeidsgivere vil utnytte at ungdommer har en naturlig grense på arbeidsmengden på 50.000 kroner.

Opp om morgenen

Ved å doble frikortgrensa, som i dag er 50.000 kroner, ønsker de å få mer ungdom i aktivitet.

– Fremskrittspartiets Ungdom ønsker å belønne de som står på og jobber. Samfunnet må aktivt oppfordre ungdommer til å jobbe. Det er alt for mange som ligger hjemme i senga fremfor å jobbe og skape noe. De ungdommene som står opp om morgenen for å spare penger til å kjøpe egen bolig, og klare seg selv er de som bør belønnes av samfunnet ved å slippe å betale skatt før tjente 100.000 kroner. Over halvparten av ungdommer mellom 13-19 år jobber overhodet ikke. Dette forslaget vil åpenbart gjøre det interessant for ungdommer å skaffe seg en jobb, sier Lavik.

– Skole viktigst

Lavik tror ikke økt frikortgrense gjør at jobb prioriteres over skole.

– Jeg tror norsk ungdom prioriterer skole. Skole er det viktigste. Det er slik at mange står på jobber ved siden av skolen i dag. Økt frikortgrense motiverer til å jobbe mer kveldene og i helgene. Slik lærer de å bli gode arbeidstakere.

– Lav grense

FpU mener det er viktigere å få gode arbeidstakere, enn gode skattebetalere.

– I dag er maksgrensa i underkant av 50.000 kroner. Det skal lønne seg å stå på og jobbe ved siden av skolen, men du kan nesten ikke tjene noe som helst uten å bli skattlagt hardt. Jobber du hver dag i en hel sommer, og tar et par helgevakter, har plutselig nådd grensa.