HUSØY: – Jeg var med ute traktoren, og skulle hente noe på fyllingsplassen rett over moloen fra Husøya. Mens jeg satt i traktoren kommer det store kattedyret. Jeg skulle gå bort hvor jeg så gaupa var for å hente en tommestokk, men jeg betenkte meg litt, og satte meg tilbake traktoren med en gang. Det hadde vært dumt om den var sulten. Den var ikke mer enn 20-25 meter unna meg. Den virka ikke skjær i det hele tatt. Det var litt av et syn, skildrer han.

Ikke i tvil

At det var en gaupe, er han ikke i tvil om.

– Jeg kunne ikke tenke at det skulle være en gaupe her utover, og aldri har jeg hørt om det før heller. Det var jo litt merkverdig, men en gaupe var det. Jeg har sett gaupe mye på film, så det der tok jeg ikke feil av. Det ansiktet der kjenner du igjen, forteller Tøllefsen, som har bodd på Husøya i 70 år.

Gaupa skal ha vært landsida fra Husøya, rett før man kjører over moloen.

– Jeg vet ikke hvordan den kan ha kommet seg til Senja. Den må ha svømt over Gisundet ved Gibostad, tenker han høyt.

Ikke eneste

– Jeg har aldri hørt om gaupe på Senja før, det må jeg beint ut si. Så jeg var litt forspilt. Jeg trodde ikke det var gaupe her, men man vet jo aldri.

Tøllefsen skal ikke ha vært den eneste som har sett gaupe i området.

– Jeg har bare hørt at noen skulle ha sett gaupe i Husadalen. Hvem det var husker jeg ikke, sier han.

Over skuldra

Gaupa skal være helt ufarlig for folk. Likevel setter det store kattedyret en støkk i folk

– Nå tørr man nesten ikke gå på topp 10 fjellturen lenger. Man må kikke over skuldra, ler Rolf Bjørnar Tøllefsen, som er sønnen til Rolf Asbjørn.

Han erkjenner at det med fjellturene kanskje var en liten overdrivelse.