FINNSNES: Sjøfartsdirektoratet har fått i oppdrag av Klima- og miljødepartementet å kartlegge utslipp og miljøpåvirkning fra skipstrafikk i fjordene.

- Grønn skipsfart er et satsingsområde for regjeringen. Dette inkluderer også cruisetrafikken i norske fjorder. Oppdraget vi nå har gitt til Sjøfartsdirektoratet vil gi oss et faglig grunnlag for å sikre en mer klima- og miljøvennlig cruisetrafikk, sier klima- og miljøminister Vidar Helgesen i en pressemelding.

Norske fjorder er populære besøksområder for turister enten det gjelder turistbusser, biler eller cruiseskip. Turistnæringen er stadig voksende og er et viktig inntekstgrunnlag for kommunene og det lokale næringslivet.

- Cruiseskip som besøker norske fjorder er generelt av høy teknisk kvalitet med moderne rensesystemer. Det er allikevel viktig å få kartlagt nøyaktig hva som slippes ut og hvor mye, sier Bjørn Pedersen, avdelingsdirektør i Sjøfartsdirektoratet, i pressemeldingen.

Cruisenæringen som besøker de norske fjordene har stilt seg svært positiv til kartleggingen, og vil bidra med all informasjon som er ønskelig.

- Vi er svært glade for at cruisenæringen stiller seg så positive til kartleggingen, sier Pedersen.

Han påpeker at arbeidet så vidt er påbegynt. Resultatet fra kartleggingen vil foreligge i mars 2017 og inkludere forslag til tiltak som skal bidra til at norsk fjordlandskap blir ivaretatt på en forsvarlig måte.

Kartleggingen omfatter Geiranger-, Nærøy- og Aurlandsfjorden og gjelder både lokal skipstrafikk og cruiseskip.