MJØSUNDET: På ei ubebodd strekning mellom Mjøsundet og Løksa, har folk starta et eget søppeldeponi ned mot fjæresteinene.

– Det er store mengder grovavfall. Folk som kaster kappsager, motorsager, TV’er, datamaskiner, spillolje, kaffetraktere og snapsflasker. Ja, egentlig alt mulig. Vi har funnet kjøleskap og komfyrer. Det har til og med vært en betongbil der, som har tømt lasta si der. Mye av søpla er støpt fast i terrenget, sukker Børge Lind, som er formann i teknisk teknisk avdeling i Salangen.

– 20 kaffetraktere

Mye av avfallet er fullt av miljøgifter, mener han.

– Dette er nok en del avfall som inneholder miljøgifter, og det meste som er her vil aldri brytes ned. Avfallet er godt spredt. Det ser ut som at folk prøver å kaste ting lengst mulig bort.

Foreløpig kan de ikke si noe om hvem som dumper skrotet sitt der.

– Det virker som om mange bruker området til å dumpe avfall. Det er ikke en person som bruker 20 kaffetraktere, for så å kaste de her.

– Gratis levering

– Fyllinga har kommet over en periode på fem til ti år, og det kommer stadig nytt avfall. Det som er spesielt er at meste er spesialavfall og elektro, og det i store mengder. Dette kan leveres gratis på fyllinga, sukker han.

At slike fyllinger er uønska, er kanskje ikke overraskende.

– Vi ønsker å få stopp på sånne fyllinger. Det er mye likere om folk tok turen til fyllinga ved Salangsverket. Mesteparten av skrotet kan man levere gratis. I stedet for må vi bruker mange dager på å rydde opp, sier Lund.

Mye ressurser

Salangen kommune bruker mye ressurser på å få bort skrot og grovavfall.

– Det er i et bratt og ulendt terreng, så det er vanskelig å rydde opp. Vi er i gang med prosessen, og jeg regner med vi er ferdig noen dager ut i kommende uke. Før helga holdt vi på i tre dager, og vi er kanskje halvferdige nå. Det har vært fire sommervikarer med, som egentlig skal gjøre jobber som gressklipping, forteller han.

Salangen kommune har satsa på opprydding av grovavfall, ved å legge det inn i programmet i år.

– Trasig

– Det trasig at fine områder brukes til å kaste ting. Det er laga to rasteplasser i området, som brukes av lokale og turister. Av en eller annen grunn har folk fått det med seg å dumpe søppel her.

Skrot: Jaran Eilertsen viser frem noe av skrotet de har funnet. Blant annet en gammel motorsag. Foto: Privat
Hvitevarer: Mia Treland poserer med noen gamle hvitevarer, som er dumpa i skråninga.
Trasig: Formann i teknisk avdeling i Salangen kommune, Børge Lind Foto: Morten Dokka. Foto: Morten Dokka