FINNSNES: Paret betalte 2,5 millioner kroner for boligen på Silsand. I slutten av juli i fjor flyttet de inn i huset, men bare få måneder senere oppstod problemene. I midten av oktober oppdaget man tilbakeslag av kloakk i boligen, noe som ble reklamert på. Like etterpå raste en støttemur mellom boligen og garasjen ut. Det ble også oppdaget en lekkasje fra taket i vedboden under terrassen.

Kjøperne fremmet krav om prisavlag til selgers forsikringsselskap. Dette ble imidlertid avvist. Dermed havnet partene i Senja tingrett.

Umulig forventning

Paret mente at selger hadde misligholdt sin opplysningsplikt i henhold til avhendingsloven, både hva gjaldt en skadet septiktank, feil på avløpsrøret, et utett tak under altanen og at støttemuren var satt opp med feil byggemetode.

”Kjøperne kan ikke med rimelig grunn forvente at støttemuren skal rase ut på gårdsplassen, og skape fare for liv og helse, samt materielle ødeleggelser. Selger har opplysningsplikt om at muren kan rase ut, og at den har gjort det i selgers eiertid”, fastholdt paret.

Kjøperne krevde et prisavslag på vel ni prosent, drøyt 227.000 kroner.

Måtte forventes

Kjøper på sin side viser til at boligen ble solgt med et ”som den er”-forbehold, og at selger i utgangspunktet har fraskrevet seg ansvar for alle skjulte feil og mangler ved eiendommen.

”Kjøper må derfor bære ansvaret for forhold som er objektivt forventbare ut i fra hvilken alder og stand boligen er i”, poengterte selger, som viste til at boligen er fra 1980.

Senja tingrett på sin side mente at selger har unnlatt å opplyse om ting ved eiendommen som hun kjente til, og derfor hadde brutt opplysningsplikten. Blant annet i forhold til den aktuelle støttemuren.

”Selger har erkjent at opplysningene om utrasing av steinmuren burde ha vært videreformidlet til kjøperne. Selger har imidlertid anført at alt det som er synlig er å anse som en del av avtalen og må anses overtatt av kjøperne. Retten er ikke uten videre enig i dette. Det følger av rettspraksis at selgers opplysningsplikt etter avhendingsloven går foran hva som er synlig for kjøper”, poengterer retten.

Det til tross så fikk ikke kjøperne tilgodesett med beløpet de krevde tilbake fra selger. Etter å ha tatt hensyn til standardheving og forlenget levetid for de utbedrede manglene, ble prisavslaget satt til knappe 57.000 kroner, altså en fjerdedel av kjøpernes krav. Og ettersom ingen av partene vant saken fullt ut må de begge dekke sine saksomkostninger selv.