FINNSNES: - Man må ikke være så opptatt av bare hvordan det ser ut inni merdene, sier Arild Hausberg, tidligere ordfører i Tromsø kommune og oppdrettsnabo i Lenvika.

I kjølvannet av Miljøvernforbundets anmeldelse av oppdrettsanlegget i Durmålsvika i Lenvik, engasjerer Hausberg seg i saken i form av et leserbrev i Folkebladet. Her tar han til orde for at makt og myndigheter tar sitt ansvar og pålegger oppdrettsnæringa å ta de grep som skal til for å bli "ren".

Les Hausbergs leserbrev her.

- For er det en ting jeg er sikker på, så er det at dette ikke kommer til å skje før myndighetene setter krav, sier Hausberg til Folkebladet.

Leversprengt sei

Hausberg er ofte på hytta si i Lenvika, og er dermed heller ikke sjelden ute på fiske i Gisundet. Den tidligere ordføreren er klar på at forholdene har endret seg de siste par årene etter at lokalitetene Skårliodden og Durmålsvika er blitt tatt i bruk til oppdrett.

- Vi får sei som er totalt forspist på pellets. Fisken er så leversprengt at den ikke er brukendes som menneskemat - så alt går til katta, sier Hausberg.

En periode kunne han også se på fisken hvilket oppdrettsanlegg den hadde gått og beitet ved. Dette ufra fra størrelsen på pelletsen.

Oppfordrer fiskeriministeren

Hausberg understreker at han slettes ikke er imot oppdrett. Tvert imot mener han at dette er ei næring for fremtiden, som han er opptatt av at skal utvikles videres. Den tidligere Tromsø-ordføreren mener imidlertid at det må tas grep for at oppdretten skal være i balanse med både miljø og kultur.

- Ennå er vi langt unna at oppdrettsnæringa er regulert med de samme miljøkravene som landbruket. Bøndene får jo ikke bare sprøyte alt av møkker ut på markene slik at det siger ut i alle kanter, men ennå er det slik at dette skjer i sjøen. Hvordan man skal få kontroll på dette vet jeg ikke, men noe bør skje, mener Hausberg.

Det er spesielt fiskeriministrene som får gjennomgå i leserbrevet hans. Hasuberg mener at den ene fiskeriministeren etter den andre overgår hverandre i å tale som informasjonssjefer for oppdrettsnæringa.

- Hva vil du si til sittende fiskeriminister, Per Sandberg?

- Han bor jo på Silsand, og nå er det visst sånn at Miljøforbundets leder, Kurt Oddekalv, skal tilbringe en måned på hytta si - bare et steinkast unna. Sandberg kan jo ta seg en tur dit og høre på litt av det Oddekalv har å si, mener Hausberg.