Statsadvokaten i Troms og Finnmark anket frifinnelsen i mars. Anken var begrunnet med saksbehandlingsfeil og feil lovanvendelse i tingrettens dom.

Nå er det klart at statsadvokaten i Troms og Finnmark har nådd frem med sin anke ved at Hålogaland lagmannsrett har opphevet dommen uten ankeforhandling.

Klare saksbehandlingsfeil

"Tingretten har , slik påtalemyndigheten har anført, begått klare saksbehandlingsfeil i form av manglende kontradiksjon og brudd på rettens ansvar for at saken blir fullstendig opplyst", heter det i slutninga fra lagmannsretten.

Lagmannsretten er enig med tingrettens lovvalg i spørsmålet om jurisdiksjon, nemlig at det kreves dobbelt straffbarhet for fellelse.

"Men partene fikk under hovedforhandlingen ikke anledning til å uttale seg til spørsmålet om det er gammel eller ny straffelov som skal anvendes ved avgjørelsen om handlingen kan straffes i Norge, med påfølgende anledning til å føre bevis i henhold til tingrettens lovforståelse", konstaterer lagmannsretten.

Kan ha hatt betydning

Mannen ble i tingretten også frikjent for å ha brutt et besøksforbud. Også her mener lagmannsretten at det foreligger en klar saksbehandlingsfeil.

"Siktede erkjente i retten brudd på besøksforbud. Forklaringen til siktede og fornærmede var i hovedsak samstemte. Tingretten hadde i en slik situasjon et selvstendig ansvar for å avgjøre hvilken bevisførsel som var nødvendig, og når den oppdaget at det fremlagte besøksforbudet gjaldt en annen periode, en selvstendig plikt til å undersøke nærmere", konstaterer lagmannsretten.

Lagmannsretten finner det klart at feilene ved saksbehandlinga kan ha hatt betydning for dommens innhold.