FINNSNES: Den unge mannen må belage seg på 21 dager bak lås og slå. Dette etter at han 1. juni gjorde seg skyldig i en alvorlig fartsovertredelse på Gisundbrua i Lenvik kommune.

Politiet var ute og holdt fartskontroll den aktuelle natta, og det var i forbindelse med en forbikjøring at mannen ble målt til å kjøre i 111 kilometer i timen. Fartsgrensa på Gisundbrua er 50 kilometer i timen.

Oppkonstruert tvil

20-åringen bestridte ikke at han foretok forbikjøringa. Ei heller at han hadde brutt fartsgrensa. Den unge mannen mente imidlertid at han ikke hadde kjørt så fort som 111 kilometer i timen. Han mente maks det måtte være snakk om 70 kilometer i timen.

Retten så imidlertid ingen grunn til å tvile på resultatet fra politiets lasermåling. Dette til tross for at mannens forsvarer pekte på faktorer ved målinga som ga tvil om resultatet. Blant annet var det pekt på at lasermålinga ble gjort i en forbikjøringssituasjon.

"Retten har ingen grunn til å tro at bilen tiltalte kjørte forbi skal ha befunnet seg innenfor strekmarkeringen i laserens sikte da målingen ble gjort. En slik tvil fremstår som oppkonstruert, og ikke som en rimelig og fornuftig tvil som skal komme tiltalte til gode", heter det i dommen fra Senja tingrett.

Tre passasjerer i bilen

Retten kan ikke se at det foreligger noen formildende omstendigheter med kjøringen i den foreliggende sak.

Mannen kjørte forbi en kamerat, som heller ikke holdt særlig lav fart på brua.

"En forbikjøring i en slik fart på den aktuelle broa fremstår også svært risikofylt", poengterer retten.

Retten har lagt vekt på det i skjerpende retning at mannen hadde tre passasjerer med seg i bilen.

"I skjerpende retning kommer også at tiltalte den 28. april 2015 ble ilagt forelegg for fartsoverskridelse, som fant sted 15. april 2015. For denne overtredelsen mistet han også førerkortet i tre måneder, slik at han igjen var i prøvetiden da fartsoverskridelsen i den foreliggende sak fant sted".

Mister førerkortet

Sett til den forrige og denne nye fartshendelsen, fant Senja tingrett det riktig å ilegge mannen en tapstid på førerkortet på 25 måneder. Dette til tross for at mannen forklarte i retten at det ville få store konsekvenser for jobb og utdanning om han mistet sertifikatet.

"Retten kan ikke se at en inndragning av førerkortet vil ramme tiltalte hardere enn andre i tilsvarende situasjon. Det er ikke uvanlig å være avhengig av førerkort i jobben. At tiltalte er i starten av sin karriere endrer ikke rettens oppfatning".

Mannen må også betale tusen kroner i saksomkostninger.