FINNSNES: - Kanskje holder det heretter med et helt vanlig bilde der vi bare står og smiler, humrer Birgitte Lange.

For natt til onsdag fikk hun og tre venninner oppleve hvor fort uhellet kan være ute, og at det kanskje kan være greit å droppe jakten på de mest utfordrende og spektakulære bildene.

- Vi gikk til Varden på Finnsnes, og da klokka var kvart over to var vi på toppen. Der ville vi ta et bilde av den ene venninnen min mens hun hoppet ned fra en stein, forteller Lange.

Politiet på tråden

De tre andre jentene gikk litt på avstand for å kunne fange bildemotivet på avstand. Bilde ble det, men ikke uten dramatikk. Hun som hoppet ble nemlig liggende nede.

- Da vi kom bort til henne igjen viste det seg at hun hadde skadet foten sin, og ikke klarte å gå. Så der stod vi på fjellet midt på natta. Vi hadde ikke peiling hva vi skulle gjøre, forteller 17-åringen.

Helt rådvill var jentegjengen imidlertid ikke. De ringte legevakta for å be om hjelp.

- Legevakta satte politiet i kontakt med oss, så etter en stund ble vi oppringt av politiets operasjonsleder. Han fikk informasjon om hvor vi var, og etter en stund fant de ut at den eneste måten å få oss ned derfra var med helikopter, forteller Lange.

Iskald ventetid

Det viste seg at jentegjengen måtte vente ei stund på helikopteret. I en iskald halvannen time ventet de.

- Det ble rimelig kaldt for vi hadde jo bare tynne treningsklær på oss. Vi trodde jo vi bare skulle en snartur opp og ned til Varden, og hadde kledt oss etter det.

De tre jentene byttet på å sitte ved venninnen som hadde skadd foten sin. I mellomtiden benytta de andre anledninga til å holde seg i aktivitet for å holde varmen. Til alt hell var den skadde jenta den best kledde i gruppa.

- Vi hadde alle på oss tynne, lette gensere, men hun hadde i tillegg en tynn overtrekksjakke. Vi lo jo litt av henne fordi hun hadde tatt på seg alt for mye klær til turen, men så viste det seg at hun var den eneste som ikke holdt på å fryse i hjel, sier Lange.

- Satte en støkk i oss

Helikopteret tok de fire jentene ned til legevakta. Der fikk de alle varm te og pledd, og det kunne etter hvert konstateres at det var snakk om en kraftig forstuelse for den skadde jenta.

- Så alt gikk bra, men det var en veldig spesiell opplevelse. Og tenk, alt det på grunn av et bilde.

Hendelsen har gjort at hun har gjort seg noen tanker om bildehysteriet som råder i dag, der det aller meste som skjer skal dokumenteres, og der bilder aller helst skal ha så spektakulære motiver som mulig.

- Man gjør liksom alt for å få et bra bilde, men jeg tror nok denne opplevelsen har satt en støkk i oss alle fire. Vi er selvsagt ikke skremt fra å gå på fjellturer, men kanskje ikke midt på natta – og så er det nok lurt å være litt mer forsiktig. Det er også greit å være litt mer forberedt, for eksempel ved å ta med litt ekstra klær, for man vet aldri når uhellet er ute, poengterer Lange.

Roser hjelpeapparatet

Hendelsen har ikke bare gitt 17-åringen innsikt i viktigheten av turforberedelser og bildehysteriet lunefullhet, men også i hvilket flott hjelpeapparat som settes i sving når uhellet er ute.

- Vi fikk på en måte se hvordan en redningsoperasjon fungerer, og – selv om det tok litt tid før helikopteret kom, så var den en veldig god opplevelse. Vi følte oss hele tida godt ivaretatt. Det er en betryggelse å vite at vi har et slikt hjelpeapparat, roser Lange.

Det ble en kald opplevelse da de fire jentene måtte vente på helikopteret. Inne i Kvilebua var det heller ikke så mye varme å hente. Foto: Victor Olsen