FINNSNES: Kommunen klart å dekke inn underskuddene fra tidligere år, og kan med det tre ut av Robek. Utmeldinga gjør at kommunen ikke lenger må få godkjent budsjettene av Fylkesmannen. Når Fylkesmannen godtar vedtaket fra Lenvik kommune, er utmeldinga offisiell.

Reserver

I tillegg til å nå målet om å dekke inn tidligere underskudd, kunne kommunen vise til et underforbruk i 2015 på 14,7 millioner kroner. Etter noe debatt, ble kommunestyret enig om at disse midlene hovedsakelig skal brukes for å unngå å havne i samme situasjon igjen.

Ti millioner av disse settes inn på disposisjonsfondet til kommunen, som nå summeres til i underkant av 14 millioner kroner. Fondet er tiltenkt som buffer mot uforutsette utgifter.

Fondet utgjør rundt 1,3 prosent av kommunens inntekter. Per 2016 har Lenvik kommune 1,1 milliard kroner i årlige inntekter. Med dette vedtaket har kommunen starta jobben med å spare opp til anbefalinga om å ha et disposisjonsfond på fem prosent.

Ville ha vei

4,8 millioner kroner av mindreforbruket kom fra tekniske tjenester. Her ønska Arbeiderpartiet, sammen med Lenviklista, å bruke pengene på veier i kommunen.

– Jeg er neppe den første eller siste som nevner grusveiene i kommunen. Det er viktig at vi ikke får større etterslep. Mange av disse er går til kirkegårdene her i kommunen. Vi har et  etisk ansvar for veiene hvor man kjører sine kjære til sitt siste hvilested, sa June Pettersen (Ap).

Sårbar økonomi

Forslaget falt med 14 mot 17 stemmer.

– Situasjon i Lenvik sårbar for økte renter, derfor viktig å få avsatt økonomiske reserver, påpekte venstres Jasmin Agrovic Nordaas i debatten, og hang seg da på argumentene fra Høyre og Senterpartiet.

Venstre-representanten pekte da på finansrapporten som ble lagt frem i kommunestyret.

– Økte renteugifter vil medføre at tjenestetilbudet må reduseres. Lånegjelden må reduseres og det må settes av reserver på disposisjonsfond til uforutsette hendelser, stod det i rapporten, som pekte på kommunegjelda på 1,13 milliarder kroner.