SPANSDALEN:  Den vakre Spansdalselva som snor seg langs med fylkesvei 84 med stryk og kulper, åpner natt til fredag. På østsida av elva er det bygd nye veier og en rullestolrampe slik at den blir mer tilgjengelig for fiskere. Men idyllen slår sprekker da laksen er truet, samt at det ryktes om et omfattende tjuvfiske etter nettopp laksen.

- Jeg har sjøl aldri sett tjuvfiske i elva sjøl om det går rykter. Men vi vet jo at når oppsynet er på sjøen, fyller de båten med ulovlige garn. I et fellesmøte med alle grunneierlagene denne sesongen, var politiet til stede. De har bebudet mer oppsyn i elven i år, sier leder av Tennevoll grunneierlag, Bernhardt Halvorsen.

Store endringer

Elva er delt i fire soner og i tre av dem tillater grunneierlagene fiske fra brua ved Esso til Spansdalen opp mot Sneveifossen men ikke i kulpen her. Nedenfor brua på Tennevoll selger ikke Hesjevik grunneierlag fiskekort. Fiske etter laks og sjørøye er forbudt og det er utsettingsplikt på disse artene. Oppdrettslaks kan naturligvis tas opp av elva og det skal leveres skjellprøver av laks. Sesongen varer til ut august men fra sjøen og til Valterhølla kan det fiskes fram til 14. september. Nytt av året er det at fredningsdøgnet i elva og forbudet mot fiske med makk fjernes.

Den yngre garde

- Ihuga fluefiskere mener elva nærmest ødelegges med markfiske og at villaksen lett blir så ødelagt at den dør om den sluker markklysa?

Halvorsen mener at det ikke er markfiske som ødelegger for elva og bidrar til en truet laksestamme.

- Makkfiske er i hovedsak fiske etter sjøørret. Og så er dette et forsøk på å få den yngre garde til å fiske. Det er jo vanskeligere å begynne med fluefiske; vi lærte jo å fiske med makkstanga. Verre er det med den fiskeredskapen den ikke frivillig biter på og da snakker vi om tjuvfiske i mange varianter, sier Halvorsen. Han poengterer at villaksen er freda og skal settes skånsomt ut igjen og noe politiet er oppmerksomme på. Flere av kulpene i elva er fredet. Nærmere om regelverket fås ved å kjøpe kort hos noen av grunneierlagene: Spansdahl skogsvei og utmarksforening, Tennevoll grunneierlag og Spansdal (Runggu) grunneierlag.