FINNSNES: Nordmenn har gode kunnskaper om hva som skal til for å redusere risikoen for å få hudkreft, men det er et gap mellom det vi vet og det vi gjør, viser en solvaneundersøkelse Kreftforeningen og Statens strålevern har gjort.

Ni av ti svarer at det er viktig å unngå å bli solbrent og beskytte seg med klær. Åtte av ti vet at vi også bør ta pauser i skyggen fra sola, men bare 30 prosent bruker klær og skygge som solbeskyttelse.

Mange blir solbrente

Hver tredje nordmann blir solbrent på ferie i utlandet, og minst like mange blir solbrent hjemme i Norge, til tross for at vi vet at vi skal beskytte oss med klær og skygge.

-Solkremen gjør ikke hele jobben med å beskytte huden vår mot sola, andre tiltak må også til. Vi skal nyte sola, men huske å ta pauser når den er på sitt sterkeste, sier Bjørn Johnsen,  forsker i Statens strålevern.

Her soltipsene du bør følge:

  • Ta pauser fra sola

  • Klær og solhatt gir den beste solbeskyttelsen

  • Bruk minst solfaktor 15 på bar hud

  • Husk solbriller for å beskytte øynene - også til barna

Mange får føflekkreft

Norge er blant de land i verden som har høyest forekomst av føflekkreft, blant annet etter solrike land som Australia og New Zealand. Føflekkreft er den kreftformen som har økt mest de siste årene.

-Vi antar at over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråling fra sol og solarium. Det positive er at denne krefttypen kan forebygges.

Det er viktig å unngå å bli solbrent og holde seg unna mye intens sol, sier generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel.