BARDUFOSS: I snart to år unngikk Målselv kommune å etterfølge et pålegg fra Fylkesmannen i Troms om å fatte et såkalt enkeltvedtak i en alvorlig mobbesak ved Bardufoss ungdomsskole.

På bakgrunn av en klage fra foreldrene til fylkesmannen i november 2014 om at kommunen ikke hadde fulgt opp saken, krevde fylkesmannen 18.12.2015 at Bardufoss ungdomsskole fattet enkeltvedtak etter opplæringsloven §9a-3, med konkrete tiltak og en plan for evaluering. Fristen var 16. 1 2015.

På et senere tidspunkt hevdet Målselv kommune at de aldri hadde mottatt dette brevet.

– Hva årsaken til at vi ikke har mottatt brevet har vi ikke noen formening om, var forklaringen fra Målselv.

Fulgte ikke opp

Men dette ble ikke fulgt opp av verken kommunen eller ledelsen ved Bardufoss ungdomsskole. Fylkesmannen kontrollerte heller ikke at fristen var overholdt.

Ikke før fylkesmannen i juli i fjor fikk brev fra advokatfirmaet Rege & Wibe om å oversende dokumentene i saken, ble fylkesmannen klar over at fristen ikke var overholdt.

– (...) På dette tidspunkt hadde fylkesmannen gitt skolen veiledning om saksbehandling knyttet til opplæringslovens kapittel 9a og forutsatte at rektor fulgte opp saken (...), skriver fylkesmannen i et brev til Målselv kommune.

”Mistet” brevet

I det samme brevet skriver fylkesmannen at de på bakgrunn av advokatbrevet på ny sendte en henvendelse til kommunen og Bardufoss ungdomsskole der de ba om svar på om enkeltvedtaket var truffet innen fristen. I brevet ba fylkesmannen også om en redegjørelse for hva skolen våren 2015 hadde foretatt seg for å oppfylle elvenes rettigheter til et godt psykososialt miljø. Fristen for denne tilbakemeldingen ble satt til 6.11.2015.

Kommunen svarte ikke innen tidsfristen, men svarte på purringen den 12.11. Der ble det blant annet opplyst at daværende rektor hadde hatt møte med foreldrene angående enkeltvedtaket og hva som skulle gjøres, men ”beklagelgvis har enkeltvedtaket blitt liggende og ikke gjort noe med av den da sittende rektor”.

Alvorlig lovbrudd

Med andre ord hadde ikke Bardufoss ungdomsskole iverksatt enkeltvedtaket som skulle beskytte og sikre rettighetene til eleven, nesten to år etter at foreldrene første gangen klagde skolen inn for fylkesmannen.

I brevet til Målselv kommune, datert 6. 6 i år, skriver fylkesmannen blant annet følgende: – Fylkesmannens vurdering er at Målselv kommune ved Bardufoss ungdomsskole har begått et alvorlig brudd på opplæringsloven når det etter henstilling fra foreldrene 11. 11. 2014 ikke ble fattet enkeltvedtak for å sikre rettighetene til ....(elevens navn, jour. anm.). Det ble heller ikke fattet enkeltvedtak etter at fylkesmannen hadde påpekt dette avviket i brev av 18. 12. 2014 og satt frist for enkeltvedtak innen 16. 1. 2015.

Nå har fylkesmannen varslet at de kommer på stedlig tilsyn hos Målselv kommune for å kontrollere om kommunen oppfyller elevenes rett til et godt psykososialt miljø.

- Her har vi sviktet

Kommunalsjef Erik Myre i Målselv kommune mener kommunen har gjort mye i denne spesielle saken.

– Det er to nivåer her: Skolen og skoleeieren. Som skoleeier kan vi ikke være på hver enkel sak, men i denne saken ser jeg at vi har sviktet og ikke fulgt godt nok opp. Denne saken viser også at systemet vårt ikke fungerer godt nok, sier Myre.

Myre mener imidlertid at det er gjort mye fra kommunens og skolens side i denne saken.

– Det er på ingen måte riktig at det ikke har skjedd noe. Det har vært mange møter og mye er gjort. Men i slike saker går det gjerne lang tid fordi de er store og kompliserte. Når det gjelder hvorfor enkeltvedtaket ikke ble gjort, så har den blitt liggende og ikke blitt gjort noe med.  Men det skal ikke gå nesten to år før slike enkeltvedtak blir gjort. Vedtak skal gjøres umiddelbart etter at det er bedt om tiltak. Det ble gjort vedtak i saken, men det ble gjort alt for sent, sier Myre.

Skjerper rutinene

Myre sier kommunen nå går gjennom rutinene de har, og at de kommer til å skjerpe rutinene ytterligere, ikke minst opp mot individuell oppfølging av rektorene.

– Men vi vurderer hele tiden hvordan vi gjør ting, sier han.

Myre mener det er trygt for barn å gå i målselvskolene.

– Undersøkelser viser at barna i våre skoler har det rimelig greit. Vi registrerer at vi er på landssnittet. Seks prosent av elevene i målselvskolene opplever at de blir mobbet. Det er i tall rundt 30 elever, og det er hele tiden vondt å tenke på, uansett statistikk, sier Myre.

Kommunalsjef Erik Myre innrømmer at kommunen har sviktet i den spesielle mobbesaken. Foto: Jan-Erik Bergstad