FINNSNES: Ifølge nettstedet kystogfjord.no fastholder havforskerne bestandsanslagene på norsk vårgytende sild.

Svinger opp og ned

Tallene fra vårens tokt ble ifølge nettstedet nylig sammenstilt på et internasjonalt toktmøte i Nederland. Undersøkelsene i gjennomføres av Norge, EU (Danmark), Færøyene og Island, og gir blant annet bestandsindeks på gytebestanden av nvg-sild.

– Årets bestandsindeks er 7,5 prosent lavere enn fjorårets indeks. Indeksen ser ut til å ha flatet ut siden 2012, men den svinger litt opp og ned fra år til år. Disse svingningene, inkludert årets nedgang, er innenfor det vi regner som usikkerheten knyttet til disse målingene, sier Erling Kåre Stenevik, som er bestandsansvarlig for nvg-sild ved Havforskningsinstituttet.

Kystogfjord.no skriver at bestandsindeksene er bygget på antall sild per aldersgruppe, og er med på å danne grunnlaget for neste års kvoteråd for nvg-sild.

Kritikk fra fiskere førte blant annet til et utvidet forskningstokt sist vinter.

Yngre fisk inn

Mens undersøkelsene blir gjennomført er silda på beitevandring i Norskehavet. Kystogfjord.no skriver at 2004 har vært den bærende årsklassen i noen år, og at den fortsatt er den største målt i biomasse.

– Det er imidlertid tegn som tyder på at det kommer yngre fisk inn i bestanden. Spesielt 2013-årklassen kan komme til å bidra godt, selv om den foreløpig ikke ser ut til å være på nivå med de store årsklassene 2002 og 2004, forteller Erling Kåre Stenevik.