GIBOSTAD: - Det er stor sorg her etter at skolehestene gikk bort, sier Randi Moen ved Senja videregående skole (VGS) på Gibostad.

For våren og starten på sommeren har vært langt fra trivelig for hestene i stallen på Gibostad. Totalt har tre hester, to skolehester og en elevhest, blitt rammet av silosyke. Samtlige måtte avlives. Den ene hesten var moren til den lille keiserinnen fra Senja, føllet som kom til verden med hjelp av keisersnitt.

- Det er i utgangspunktet ganske mye med tanke på at vi bare har seks hester på stallen, sier Moen.

I tillegg er ytterligere en skolehest, som var oppstallet ved Nord-Norsk hestesenter, avlivet etter et tilfelle av kolikk.

Har løsning

Selv om de for øyeblikket er fri for hester ved Senja VGS, understreker Moen at de vil finne løsninger for elevene som skal i gang med fordypning i hest til høsten.

- Elevene får hest, men ikke akkurat de skolehestene vi hadde. Vi har samarbeidet med Nord-Norsk hestesenter tidligere, men nå blir dette samarbeidet enda tettere.

- Låner dere hester derfra, eller kommer dere til å dra til hestesenteret?

- Alt er ikke ennå i boks, men vi er veldig fornøyde med å bruke hestesenteret i den kalde årstiden, men vi får se hva det blir til, sier Moen.

Samtidig er skolen på leit etter nye skolehester. Moen er imidlertid klar på at det ikke er bare enkelt å finne de riktige hestene.

Det må være gode, stabile og riktig skolerte hester. Håpet er at vi får hester på plass innen det kommende skoleåret.

Håper på svar

Dette er første gangen at Senja VGS har vært rammet av silosyken. Antallet hester som blir syke av denne sykdommen varierer fra år til år, som forskere mistenker at grovfôret spiller en rolle i forhold til.

- Det er sendt inn prøver av dyrene våre som ble syke, så jeg håper at dette kan bidra til at man finner et svar. Det er jo vanskelig å finne ut av dette. Den eneste fellesnevneren for sykdommen er emballert for – det er i hvert fall det jeg har fått høre. Utover det går det ikke an å se eller lukte seg til at det skal være noe galt med foret, og man vet heller ikk eom det gjelder en høyball eller flere, sier Moen.

Hun håper på at forskning skal bringe svar på bordet, som gjør at man kan beskytte dyrene mot sykdommen.

- For eksempel om det er analyser man kan gjøre av foret, sier hun.

De fleste må avlives

- Magefølelsen sier meg at årsaken ligger i grovfôret, men antagelig ikke bare der, uttalte Siv Hanche-Olsen, forsker ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitetet (NMBU), Veterinærhøgskolen til Nationen i 2014.

Hun har forsket på silosyken i ti år, uten å finne svar. Sykdommen fører til at hesten ikke klarer å bevege beina, og gir lammelser i bakparten. Et tidlig symptom kan være at hesten snubler mye. Sykdommen rammer i all hovedsak hester i Norge.

- Her dukker den opp hvert eneste år. I Sverige dukker den opp sporadisk, og langt fra hvert år, mens Finland har kun hatt noen få tilfeller. Så vidt vi vet, eksisterer ikke sykdommen utenfor de tre landene, sa Hanche-Olsen til Nationen.

Randi Moen forteller at det har vært tungt å miste skolehestene til sykdom. Bildet er tatt i en annen anledning. Foto: Maria Holm Simonsen