BRØSTADBOTN: 51 prosent av befolkningen i Dyrøy benyttet seg av stemmeretten ved folkeavstemninga 29. mai. Nesten 88 prosent stemte nei til å slå seg sammen med Salangen og Bardu.

- Store utfordringer alene

Rådmann Erla Sverdrup innledet med å understreke at fremtiden byr på større utfordringer for kommunen.

- Utfordringene er store i tiden fremover, og vi må nå ta et valg med tanke på langsiktighet. Vi må gjøre kommunen rustet til å takle de nye oppgavene som kommer. Jeg anser det å stå alene som en utfordring, sa hun.

Ønsket presisering

Det var stor enighet i kommunestyret om å fortsette som egen kommune, og dermed gå for rådmannens andre forslag. Kun Høyre talte for at Dyrøy skal slå seg sammen med Bardu og Salangen. Det ble imidlertid også fremmet et nytt forslag:

- Vi har nå gått de rundene som staten har pålagt oss, og det synes jeg for så vidt har vært bra, selv om Felleslista ikke ønsker en sammenslåing. Jeg kan ikke godta rådmannens formulering om at vi i denne omgang avstår fra å søke sammenslåing, sa Knut Arne Johansen fra felleslista, og fortsatte:

- Det lyder som om vi skal tenke oss om igjen. Det skal vi ikke.

Johansen ønsket dermed en presisering av at kommunestyret tar folkeavstemninga til etteretning ”og vedtar at Dyrøy består som egen kommune.

Klart flertall

Etter noen minutters ordskifte, hvor de fleste sluttet seg til Felleslistas forslag, med unntak av Høyre, ble det stemt.

Ved avstemninga gikk rådmannens forslag ut til fordel for presiseringen fra Felleslista.

Forslaget fra felleslista ble deretter vedtatt med klart flertall, og kommunens tilsvar til kommunereformen er dermed klart: Dyrøy ønsker ikke å slå seg sammen med noen annen kommune.

Også politikerne i Berg sa torsdag nei til sammenslåing.