FINNSNES: Seks av ti innbyggere i Lenvik er positive til en sammenslåing mellom Lenvik kommune og kommunene Berg, Målselv, Sørreisa, Torsken og Tranøy.

Dette fremkommer i innbyggerundersøkelsen som ble gjennomført i Lenvik i siste halvdel av mai.

- Vi må gå for en sammenslåing Flertallet i Lenvik kommune er for en kommunereform. - Vi må gå for en sammenslåing, sier rådmannen. 61 prosent er positive

Basis for undersøkelsen er intensjonsavtalen som ble inngått mellom de seks kommunene Lenvik, Berg, Målselv, Sørreisa, Torsken og Tranøy. 61 prosent av innbyggerne er «ganske» eller «svært positive» til en sammenslåing mellom de seks kommunene. «Vet ikke»- andelen er på fem prosent.

Det er klart flere menn (66 %) enn kvinner (55 %) som er positive til en sammenslåing, og de mellom 30-59 år er mer positive enn de under 30 år og over 60 år. Den høyeste andelen positive finner vi i gruppen 30-45 år.

Høyere utdanning — mer positiv

I undersøkelsen fremkommer det at på konkret «ja/nei» spørsmål om mulig sammenslåing, er et flertall på 54 prosent for en slik sammenslåing, mens 34 prosent er mot. Her er det 12 prosent som oppgir at de ikke vet.

Tallene viser også her at det er flere menn enn kvinner som er for, og de mellom 30-59 år er i større grad for enn de under 30 år og de over 60 år.

En annen tendens er at grad av positivitet øker med utdanningsnivå, slik at de med lavest utdanning er mest negativ.

I ytterpunktene her, finner vi at kun ni prosent av folk med grunnskoleutdanning er «svært positiv» til sammenslåing, mens det tilsvarende tallet for de med over fem års universitet/høyskole er 37 prosent.

Viktig

En del av intervjuene ble også gjennomført etter at valgresultatet fra de nabokommunene ble klart, og her viser tallene at dette i liten grad har påvirket innbyggerne i Lenviks holdning til temaet.

I valget mellom syv mål for en kommunesammenslåing, er det 49 prosent av innbyggerne som mener at økt kvalitet på de kommunale tjenestene er blant de tre viktigste målene, etterfulgt en mer kostnadseffektiv kommunal drift (46 %) og større fagmiljøer i kommunen (40 %).

Nærhet til tjenester viktig for innbyggerne, mens avstand til rådhuset, byggesaksbehandling og barnevern er mindre viktig.

855 personer

Innbyggerne har høy grad av tilknytning til Lenvik kommune. Syv av ti innbyggere sier at de har «svært/ganske stor» tilknytning til Lenvik kommune.

Kun Én av ti oppgir «svært/ganske liten» tilknytning.

Undersøkelsen ble gjennomført av Opinion AS i perioden 18. mai til 1. juni, og 855 personer over 16 år ble intervjuet per telefon.

Disse personene utgjør et  representativt utvalg basert, kjønn og alder for å gjenspeile sammensetningen i kommunen.

Ved en base på 855 personer, vil mulig feilmargin ligge innenfor ± 1,5 og ± 3,3 prosentpoeng, avhengig av prosentresultatets størrelse.

Det har foreløpig ikke lyktes Folkebladet å få verken rådmann Margrethe Hagerupsen eller ordfører Geir-Inge Sivertsen i tale.