FINNSNES: - Det stemmer overhodet ikke. Fylkesrådsleder Cecilie Myrseth (Ap) har blandet sammen to helt forskjellige saker, sier stortingsrepresentant Regina Alexandrova (H) ved utenriks- og forsvarskomiteen.

- Forsvaret skal ikke drive distriktspolitikk - Regjeringen bruker Forsvaret som distriktspolitikk på Rygge, mener fylkesrådsleder Cecilie Myrseth. - Ingen kobling

Tirsdag denne uka gikk Myrseth ut og påsto at regjeringen driver med distriktspolitikk etter at finanskomitéleder Hans Olav Syversen (KrF) åpnet for at Forsvaret kan få økt kapasitet på Rygge hvis den sivile delen av flyplassen legges ned når regjeringen innfører flypassasjeravgiften.

- Den uttalelsen får stå for KrFs regning. For øvrig sitter ikke KrF i regjering, men er en viktig samarbeidspartner. I revidert nasjonalbudsjett står det ingenting om det. Det finnes ikke én eneste kobling i revidert budsjett mellom Forsvaret og Rygge, slår Alexandrova fast.

- Det at KrF har behov for å komme med ideer om nye løsninger for Rygge i den situasjonen de nå er inne i har jeg forståelse for, men langtidsplanen for Forsvaret må ikke blandes inn i denne sammenhengen, legger hun til.

Hun mener på lik linje med fylkesrådsleder Myrseth at Forsvaret ikke skal brukes som distriktspolitisk virkemiddel.

- Det er å bygge opp kapasiteter med best mulig operativ evne som er hovedfokuset vårt. Uttalelsene til Myrseth kom veldig plump på, og er veldig lett å misforstå, sier Alexandrova.

Oppklare

Hun ønsker nå å oppklare eventuelle forvirringer.

- Jeg har fått flere telefoner fra innbyggere i Troms som ikke helt skjønner hva som skjer. Jeg presiserer igjen at dette er to helt forskjellige saker. Forsvarets langtidsplan er en egen prosess som ikke har noe med situasjonen på Rygge å gjøre, sier hun.

- Du og Myrseth sier vel igrunn det samme?

- Ja, vi er begge enige om at Forvaret ikke skal brukes som distriktspolitisk virkemiddel. Myrseth sier hun er overrasket over at vi har snudd i saka, noe vi ikke har, svarer Alexandrova.

- 17. juni legges langtidsmeldingen for Forsvaret fram. Får vi sjokk her oppe?

- Det har vært mange spekulasjoner i det siste og mye av det stemmer ikke. Vi må huske på at regjeringen legger dette fram, så skal det behandles i Stortinget . Det vil kunne bli justeringer også etter juni, svarer Alexandrova.

Myrseth påpekte på sin side at dersom Forsvaret plutselig skal handle om distriktspolitikk, vil hun kunne argumentere godt for det.

- Det er ikke bare Rygge som står i fare. For Bardufoss lufthavn gjelder akkurat det samme om Forsvaret svekkes, sa hun.