FINNSNES: Avisa Nordlys kan tirsdag opplyse at NRK ennå ikke har testet DAB-dekninga til sjøs, og at Norges Fiskarlag krever at den planlagte slukkinga av FM-båndet må utsettes på grunn av dette. NRK mener imidlertid de har et godt nok tilbud til yrkesfiskerne.

Slukkes

13. desember 2017 slukkes FM-nettet i Troms og Finnmark.

I et brev til departementet uttrykker Fiskarlaget bekymring i forhold til fiskernes sikkerhet, fordi de bruker radioen for å høre værmeldinger. Oppdaterte værvarsler er viktig for å kunne drive sikkert på havet, hevder de.

– Det framstår nærmest som komisk at vi med vår kystlinje og omfattende næringsvirksomhet innenfor både fiskerier og annen maritim næring skal gå fra noe som fungerer, til noe som vi ikke er sikre på at fungerer, sier fiskarlagsleder Kjell Ingebrigtsen i en pressemelding.

Uten dekning

Ifølge dekningskartet er det fortsatt mange «hvite» felter i Troms, både til sjøs og i områder som Altevann i Bardu. Også på Senja er det fjordarmer som ifølge nettstedet radio.no ikke er DAB-dekning.

– Vi driver jo å forbedrer nettet, selv om myndighetenes krav om 99,5 prosent dekning er oppfylt for lenge siden. Vi skal ut på en ny kontrolltur i Finnmark og Troms i slutten av august, opplyser Petter Hox, sjef i radiodistribusjon i NRK.

Han sier til Nordlys at seks nye sendere skal opp på Senja. Han lover også dekning gjennom Tamokdalen i Målselv.

– Vi jobber med dekningen i Altevatnområdet. Planen er å få opp en sender, men vi sliter med en mast som ikke tåler så mye.

Måleturer

– Vi skal gjennomføre fire måleturer nå i sommer og høst, for å teste DAB-dekningen til sjøs, sier Øyvind Vasaasen, avdelingsdirektør for medieutspilling og beredskap i NRK.

Han opplyser at man tidlig besluttet å bygge havdekning for DAB, selv om dette ikke har vært et krav fra myndighetene.

– Vi har etablert tre 24-timers værkanaler på DAB; Vær Sør, Vær Vest og Vær Nord. Ene og alene for å gi bedre service til kystfiskeflåten.

– Jeg mener vi har et veldig godt tilbud på DAB for fiskeflåten. DAB skal dekke havområdet ut til 50 km fra land, det samme som FM-nettet dekker, sier han.