FINNSNES: Fylkesmannen i Troms stilte seg på bakbeina da Lenvik kommune i sin kystsoneplan ønsket å sette av havområdene Skårliodden og Durmålsvika til oppdrett. Mekling mellom partene førte ikke frem, og nå er det opp til kommunaldepartementet å avgjøre saken.

Miljødirektoratet er første instans ut til å si sin mening om saken i en høringsuttalelse. Og det kommer kanskje ikke som en overraskelse at direktoratets klare anbefaling er at innsigelsene fra Fylkesmannen i Troms sin miljøvernavdeling bør tas til følge.

Betydelig risiko

Direktør Ellen Hambro og avdelingsdirektør Bjørn Bjørnstad i Miljødirektoratet peker i sin uttalelse på at Skårliodden og Durmålsvika ligger i vandringsruten for anadrom laksefisk inn til flere nasjonalt og regionalt viktige laksevassdrag.

«Planområdene har en lokalisering som vil utgjøre en betydelig tilleggsbelastning på nasjonalt og regionalt viktige bestander av anadrom laksefisk. Dette er fiskebestander som allerede er sterkt belastet av oppdrettsvirksomheten ved smitte av lakselus og genetisk påvirkning. Disse to områdene innebærer en betydelig risiko for irreversibel skade på nasjonalt viktig naturmangfold», heter det i uttalelsen.

Fra miljødirektoratet peker man også på at det i Kystplanen for Midt- og Sør-Troms legger opp til en økning i antall områder avsatt til akvakulturformål fra 62 til 82 områder i planperioden.

«Miljødirektoratet vurderer den samlede belastningen av oppdrettsaktiviteten i regionen til å være stor».

Flere på tur

Lenvik-ordfører Geir-Inge Sivertsen har tidligere uttalt at det vil få store konsekvenser dersom det er Lenvik som ender opp med å bli ”overkjørt” i kystsonestriden.

– Da vil det bety at vi får en lite ekspansiv kystsoneplan, og et tilbakeskritt som ikke vil være i samsvar med de regionale og nasjonale forventninger om vekst innen sjømatnæringa, sa Sivertsen i april.

Statssekretær Per-Willy Amundsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet har lovet at en avgjørelse i kystsonestriden vil komme før sommeren.