ÅRBREKKA: Statistisk Sentralbyrå (SSB) slapp fredag omsetningsindeksen for næringen «overnattingsvirksomhet», som har økt med 6,7 prosent i år sammenlignet med 1. kvartal i 2015.

Fullt belegg

Daglig leder ved Fjellkysten i Lavangen, Tor Lyngmo kjenner seg godt igjen i den tendensen SSB kommer med.

– Ja, vi merker det, men det er mye på¨grunn av den regionale aktiviteten. Jeg tenker da på bygge og anleggsaktiviteten spesielt. Men vi merker det også på turismen, sier han.

– Vi har jo fullt bellegg her nå på grunn av byggingen av den nye kraftlinjen. Det prosjektet er jo totalt på fire milliarder kroner. Normalt sett skal da omkring 10 prosent legges igjen lokalt. Det betyr en omsetning på omkring 400 millioner kroner fordelt på mange ulike bransjer lokalt, sier han.

– Vi har hatt et belegg som er helt eventyrlig. To-tre dager i uka har vi fullbooka nesten hver uke. Det er helt utenom det vanlige. Samtidig har vi holdt på med å pusse opp. Det har vært en hektisk periode, sier han.

Tidenes år

– Blir det tidenes år for Fjellkysten?

– Ja, helt åpenbart. Det vet vi at det blir allerede. Men det som nå er viktig er å bruke resultatene på å spisse oss og gjøre oss proffe for fremtiden. Vi må hele tiden ha fokus på å bli bedre i forhold til å møte fremtiden, sier Lyngmo.

Lyngmo mener dette også kan få positive ringvirkninger på sikt for reiselivsnæringa.

– Ja, jeg ser jo på Facebook at det er mange italienere som bor her nå legger til Fjellkysten. De legger ut bilder av Fjellkysten. Det vil i hvert fall ikke slå ut negativt, sier han.

– Men det har vært vår modell hele tiden at vi må ha flere bein å stå på, fortsetter han.

– Hvordan ser det ut fremover?

– Det ser bra ut. Vi skal ha bryllup og andre arrangementer her fremover. Det går egentlig i ett. Vi har en god del bestillinger til sommeren, men mye av turistrafikken blir booka litt senere. Under Millionfisken er det fullt. Egentlig har vi fullt i mange perioder fremover, sier han.

Flere utlendinger

Tallene fra SSB viser at alle de fire næringshovedgruppene som utgjør næringen «overnattingsvirksomhet» økte omsetningen i 1. kvartal i 2016. Blant hovedgruppene i næringen er det «hotellvirksomhet» som har størst omsetning. Bedriftene i denne gruppen økte omsetningen med 4,0 prosent. Ikke minst er det utlendinger som får tallene opp. Tallet på utenlandske hotellovernattinger gikk opp med 13,9 prosent bare i mars måned i år.

– Vi merker denne trenden at det blir flere utlendinger her også. Vi er nok mer attraktiv for utlendinger på grunn av valutaen. De har kanskje sett til Norge i mange år, og nå ser de at det har blitt betydelig rimeligere. Da er det lettere å ta ei beslutning, sier Lyngmo.