LILLEHAMMER: -Jeg har vært rolig og cool i hele dag, men nå ble jeg nervøs. Deter her så happy og kult. At de kan like en bok der hovedpersonen erså utålelig og blir bare verre, det er ganske awesome, uttalte Jan Tore Noreng til nettsiden til Norsk litteraturfestival.

Noreng fikk prisen torsdag ettermiddag under et arrangement i Kulturhuset Bankenunder Litteraturfestivalen på Lillehammer.

"Avhengig av å vite"

Det er elever fra hele landet som har stemt frem Norengs dystre roman som den aller bestenorske ungdomsboken.

I juryens begrunnelse heter det blant annet: "Vinnerboken trefferungdom på en spesiell måte. Den setter fotavtrykk og gjorde veldiginntrykk på mange, noe vi i storjuryen mener en god ungdomsbok skalgjøre. Handlingen griper fatt i leseren. Vi måtte lese videre for åse hvordan det gikk med hovedpersonen. Vi ble avhengig av å måttevite. Boken tar opp kroppspress og bruk av steroider. Som oftest handlerdet om kroppspress sett fra en jentes perspektiv, men i denne bokenleser vi om en gutt som kjenner på kroppspresset. Vi får innblikk ihva gutter kan skjule. Dette gjør boken original"

– Miljøet, banningen, chattingen og bruken av sosiale medier varveldig virkelighetsnær. Vi kjenner oss godt igjen og kan relatereoss til handlingen og personene. Vi så alt for oss, fortalte de toungdomsskole-elevene, Eldin Sijaric og Nora Viken, som utroptevinneren, til NRK.

For tiende gang

Det er Foreningen !les i samarbeid med Norsk Litteraturfestival ogDen kulturelle skolesekken som står bak Uprisen. Prisen ble utdeltfor tiende gang og høster stor anerkjennelse i norsk offentlighet.

Totalt var det fem nominerte til Uprisen. Noreng vant frem over blant andre Tom Egeland, som var nominert for sin "Mumiens mysterium"