SPANSDALEN: – Vi, befolkningen i Spansdalen, aksepterer ikke gjenopptaking av Gabbrouttak i Spansdalen, heter det i underskriftskampanjen.

Steinstøv

De fleste av de vel 120 underskriftene var samlet inn i fjor, men lista er nylig blitt supplert med ytterligere navn. Nå er den i sin helhet sendt til Lavangen kommune, Fylkesmannen i Troms og Sametinget.

– Vi har friskt i minne tidligere drift der hele dalen lå badet i steinstøv og førte til astma og luftveisproblemer, støyplagene var voldsomme som følge av dette. Naturen, miljøet og kulturminner ødelegges, heter det i underskriftkampanjen.

Gabbrofeltet i Spansdalen i Lavangen har ikke vært i drift siden på 70-tallet. De siste årene har det imidlertid vært jobbet for å få til ny drift.

Igang igjen

– Vi vil gjerne ha dette i gang igjen. og vi vet at gabbroen i Spansdalen har en kvalitet som gjør at den oppfyller de krav som stilles til slitestyrke. Hadde vi vært i gang i feltet nå ville gabbro fra Lavangen blant annet blitt brukt i forbindelse med byggingen av Hålogalandsbrua, uttalte daværende ordfører Erling Bratsberg i 2013.

I slutten av april ble det varslet om regulering planoppstart for masseuttak i Spansdalen.