SJØVEGAN: Han er innstilt på å ta over ledervervet. Saken skal avgjøres under årsmøte 31. mai. Heggås som bor i Salangsdalen i Bardu er selv en ivrig fisker etter elva. Og han har vært i fiskeoppsynet de to siste årene.

Vil ha begrensninger

– Jeg har svart ja til ledervervet, men det kan jo komme benkeforslag, sier Heggås til Folkebladet.

– Hva er du mest opptatt av i forhold til forvaltningen av elva?

– Det som er viktigst er å få laksetrappene til å fungere optimalt og få bukt med fiske etter villaks, svarer han.

– Vi mener det bør settes inn begrensninger i redskapsbruken, på størrelse sluk og fluer. Dette vil det komme et forslag om. Laksen er fredet og skal mest mulig få være i fred. Da blir det feil at fiskere står med store sluker og store tubefluer. Argumentet noen bruker er at de tar opp oppdrettslaks. Men skal en gjøre dette må det organiseres ordentlig. Det vil nok komme motstand mot dette forslaget, men for meg er det en opplagt sak, sier han.

Skal utredes

Salangsvassdraget strekker seg fra Sjøvegan til Bones i Bardu. Både laks og sjøørret kan gå nesten inn til Bones, men trappene er en begrensning. Fisken begynner vanligvis ikke gå opp før ut i august, da vannstanden har sunket.

– I starten av juni kommer representanter fra Sinteff og fylkesmannen til elva. De skal ta en vurdering i forhold til hva som kan gjøres. Vi har søkt og fått midler til denne utredningen. Dette kan bli veldig spennende, sier han.

– Fisken kommer sent opp trappene. en årsak er at den ikke ved stor elv ikke finner fram til inngangen på trappene. Dette ønsker vi å gjøre noe med, sier Heggås.

– Kjempefornøyd

– Vassdraget har jo et kjempepotensial om vi får mer fisk opp og at den kommer tidligere, fortsetter Heggås.

– Vi har også sett de siste årene at mye av sjøørreten stopper ved Krokseng. Vi lurer på hvorfor det skjer, sier han.

– Om trappene fungerer bedre kan det bli veldig bra, og det kan også bli en bedre fordeling av fiskerne etter vassdraget, sier Heggås.

Campingplasseier, grunneier og fiskekortselger Tor-Arne Chruickshank er godt fornøyd med at Heggås kan bli ny leder.

– Ja, jeg er kjempefornøyd med at han har svart ja. Med Heggås som leder blir det bra, sier han.