SETERMOEN: I mars søkte forsvarsbygg om utslippstillatelse for Setermoen skyte og øvingsfelt. Søknaden gjelder alle typer forurensning, men støy anses som den største utfordringen. Og det er akkurat dette avsnittet bøndene i Bardu reagerer mest på.

Ødelegger

Forsvaret utfører flyvninger og artilleriskytning i området, og det er nivået og hyppigheten bøndene mener er ødeleggende for gården da det utgir en trussel for dyrenes velferd på gårdene.

BRÅK Bønder mener skytefelt i Bardu ødelegger for gårdsdrifta.

Flere av bøndene har sendt høring til denne søknaden og i en av høringene Folkebladet har fått tilgang til, er bonden svært bekymret for hvordan støynivået ødelegger driften på gården. Dette er noe av de bonden påpeker i høringsbrevet:

  • Dyrene blir urolige og beitingen må avbrytes. Dette skaper reduksjon i melkeproduksjon og tidlig kalving som har ført til dødfødte kalver.

  • Det har oppstått skader av stressbelastning grunnet støynivå og bonden har måtte nødslakte dyr på grunn av det.

  • Det tas ikke hensyn til mattilsynets uttalelse om maksbelastning på 65 dB i snitt pr døgn for husdyr.

I tillegg påpeker bonden at det i søknaden I tillegg er ikke støy fra lysgranater tatt med i støyberegningene. Dette mener de utgjør en vesentlig støybelastning. De etterlyser også at støyberegningene bør være vurdert av uavhengige eksperter.

Ber om endring

I brevet påpekes det at etter skytefeltet ble åpnet, har flyvningene blitt endret og gårdstunet har merket et større støynivå, dermed ber de at målene for maskinkanonene flyttes lengre inn i Liveltskaret, eventuelt til kobberyggdalen.

De ber også om at det tas hensyn i sommermånedene da beitingen foregår, og at aktiviteten holdes unna områdene beitingen tar sted. I tillegg ønsker de at fylkesmannen til å ta stilling til å støy isolere et bedriftsbygg med kostnader dekket av forsvarsbygg slik at dyrene ikke blir berørt av aktiviteten.

Forsvar

Øystein Løvli i Forsvarsbygg sier de skal ta til etterretning innspillene til bøndene.

– Det er ingen tvil at det er støy i feltet og vi tar støyproblematikken på største alvor, men hvor stor grad vi skal ta hensyn til dette og behovet til forsvaret er opp til Fylkesmannen å bestemme.

Løvli presiserer at flystøyen reguleres av annen lov, denne søknaden omhandler kun selve skytingen og nedslag.

Bardu kommune har fått utsatt sin høring til i slutten av juni, dermed vil ikke første utkast til høringsuttalelsen fra Fylkesmannen være på plass før tidligst i høst.

Stiller seg bak bøndene

SETERMOEN: Bardu bondelag stiller seg bak bøndenes reaksjon på støy fra Forsvaret.

STØTTE Anne-Britt Hanstad er enig at støynivået fra skytefeltet er for høyd.

Leder i Bardu Bondelag, Anne-Britt Hanstad stiller seg bak bøndene og er enig at støyene som kommer fra forsvaret skaper store utfordringer for bøndene i Bardu.

– Vi er mest bekymret for de nye kampflyene som kommer. Vi vet at denne typen har sterkere støybelastning og til forskjell fra Ørlandet er ikke Bardu så flatt og vil derfor oppleve enda høyere støynivå, til forskjell som det er i dag, sier Hanstad.

Bondelaget har også levert inn høring til utslippssøknaden og mener det er et viktig tema å belyse.

–Dette er til stor belastning for bøndene i Bardu og har vært det i lang tid for flere av de. Derfor er det et viktig å belyse dette og sette foten ned, for dette ønsker vi ikke, sier Hanstad.