LAKSELVA: - Det er vel femte året på rad vi har fått Sport 1 Finnsnes til å komme til oss her borte ved Lakselva og demonstrere det siste nye i laksefiskeutstyr og det all vesentlig grad fluestenger. Og da snakker vi om både enhånds og tohånds stenger, forteller formannen i AL Lakselv, Per Øyvind Winther.

Han forteller at grunnen til at man har denne demonstrasjonen nå, er at kortsalget starter på lørdag og selve laksefiske starter den 1. juni.

- Det fine med en slik demonstasjon her ved Lakselva er at du får prøve utstyret i sitt rette element. Du ville neppe kjøpe ei bukse uten at du fikk prøve den og desto viktigere blir det med fiskestenger. Det er mange som har gledd seg til sesongen og nå kommer de hit, for å få en form for forstart.

- Det kommer nye modeller av fiskestenger hvert år, med nye flueliner og sneller. Vi har tatt med oss det siste nye i markedet for å demonstrere det for laksefiskerne, forteller daglig leder i Sport 1 Finnsnes, Per Nilsen. Han hadde med seg Kristian Berntsen som stod for selve demonstrasjonen.

AL Lakselv, som har omkring 120 andelshavere, selger sesongfiskekort til 2.000 kroner for voksne, mens ungdom under 18 år får fiskekortet gratis. Det for å få flere unge med i sporten.

For å bygge opp laksestammen, har fiskerne i Lakselva hatt et påbud om å slippe ut igjen all villaks som veier over tre kilo eller er over 70 centimeter lang. Får de en oppdrettslaks, så gjelder ikke disse reglene. Den kan de fritt ta med seg uansett størrelse.

- Men du vet, en ekte laksefisker spiser ikke oppdrettslaks, sier Winther smilende.

Før demonstrasjonen starta, koste folk seg med bålkaffe og grilla pølset i bua til AL Lakselv. Ei bu som på folkemunne kalles ”lygarbua”, etter de mange fiskehistoriene som blir fortalt der!

BUA: Øyvind Wilhelmsen og Cato Kjørstad slapper av i ”lygarbua”. Foto: Birger Caspersen