ROSSFJORDSTRAUMEN: Fra brannvesenets side kom det i utgangspunktet fram at ingen var hjemme da det tok til å brenne i tørketrommelen, som var i bruk.

- Men det stemmer ikke, sier Benedicte Simonsen, som sier hun var hjemme sammen med sin sønn på to år da hun ved 15-tida kjente røyklukt i huset.

- Jeg tok sønnen min på armen og gikk ut for å sjekke hva det kunne være, for jeg var usikker på om røyklukta kom fra noe inne i huset eller om det kom fra andre steder. Utendørs så jeg at det sev ut røyk fra kjelleren, forteller hun.

- Jeg ringte samboeren min som igjen varslet sin far. Deretter ringte jeg til brannvesenet. Da svigerfaren min kom til, var det blitt så mye røyk at jeg ikke turte å gå inn igjen.

Mens svigerfaren min ble igjen for å vente på brannvesenet, dro jeg til familien for at sønnen min skulle få hvile ut, forteller Benedicte Simonsen.

- Skummelt

Hun sier at huset er ubeboelig etter hendelsen på grunn av sterk røyklukt.

- Hva tenker du om at et apparat som tørketrommelen kan ta fyr?

- Det er litt skummelt. Samtidig vet jeg jo at man ikke skal forlate apparater som verken tørketrommel eller oppvaskmaskin når de er i bruk. Det gjorde jeg da heller ikke, sier Benedicte Simonsen.

Brannsjef Arnstein Smevik i Lenvik brannvesen sier feil på eller feil bruk av elektriske artikler er det som topper brannstatistikken i Norge.

- Det er ikke noe ukjent fenomen at det kan oppstå brann i tørketromler, sier Smevik.

- Hva bør man gjøre for å unngå slike branner?

- Den klare anbefalinga er at man bruker trommelen kun mens man er hjemme, for da kan man kjapt observere dersom det skjer noe. For øvrig er det viktig at man er veldig nøye med å holde lofilteret reint, sier Smevik.

Storalarmen gikk

Det var en dramatisk melding som tikket inn til Lenvik brannvesen onsdag ettermiddag – brann i bolighus i Rossfjordstraumen.

- Det gikk såkalt storalarm, og vi rykket ut med brannkorpset fra både Rossfjord og Finnsnes. Vi valgte å bistå rossfjordkorpset med røykdykkere og tankbil fra Finnsnes, opplyser brannsjef Arnstein Smevik.

Det ble tidlig konstatert at det var snakk om kraftig røykutvikling i husets kjeller.

- Da vi kom med røykdykkerne stod rossfjordkorpset klare til å slukke med vann. Da fikk vi raskt konstatert at det var tørketrommelen i vaskerommet i kjelleren som hadde tatt fyr, forteller Smevik.

- Etter læreboka

Brannvesenet fikk relativt raskt kontroll på brannen, som var begrenset til tørketrommelen og taket på vaskerommet.

- De fikk luftet ut røyken. Likevel er hele huset røykskadd, både oppe og nede.

Brannsjefen roser mannskapet sitt etter hendelsen onsdag.

- Her gjorde guttene det riktige taktiske valget ved ikke å åpne før vi var klare til innsats. Det hele var gjort etter læreboka, understreker Smevik.

Etter det han har fått klarhet i var huset tomt for folk da det begynte å brenne.

Ikke sjelden brannårsak

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) utarbeidet i 2008 an rapport om brann med elektrisk årsak i boliger. I denne ble det konstatert at hele 40 prosent av alle boligbrannene dette året skyldtes enten feil ved elektrisk utstyr/elektriske installasjoner (20 prosent) eller feil bruk av elektrisk utstyr (20 prosent).

Benedicte Simonsen sier at det var en skremmende opplevelse da tørketrommelen tok fyr. Foto: Privat
Det ble storutrykning på Lenvik brannvesen onsdag morgen til et bolighus i Rossfjordstraumen. Det opplyser brannsjef Arnstein Smevik. Foto: Stian Jakobsen