FINNFJORD: Algeprosjektet ved Finnfjord AS går fortsatt over all forventning. Nå har de muligens også tatt verdensrekord.

– Vi har nå holdt algekulturen igang siden februar. Det er ifølge marinbiologene helt spesielt, sier prosjektleder ved Finnfjord, Jo Strømholt.

– Har hatt utfordringer

– Så vidt vi vet er det ingen i verden som har fått dette til før oss, fortsetter han.

– Det som ofte skjer er at kulturene blir ødelagt av begroing og den type problemer som gjør at man må tappe tankene og gjøre alt på nytt, forteller Strømholt.

– Hva er det som gjør at dere lykkes så godt?

– Det er nok flere ting. Konseptet med store tanker og store arter er vel det som er mest spesielt og skiller oss fra andre liknende prosjekter, sier Strømholt.

Han er veldig godt fornøyd med resultatene, men legger ikke skjul på at det har vært utfordringer underveis.

– Hva slags utfordringer har dere møtt?

– Det har vært litt i forhold til våroppløsninga i sjøen og tekniske ting. Men vi har stadig bedre resultater, og ser veldig positivt på tiden fremover, sier han.

Lyseffektive alger

Professor i oseanografi og prosjektleder for Universitetet i Tromsø (UiT), Hans Christian Eilertsen, bekrefter at de muligens har satt verdensrekord i algedyrking.

– Det som er spesielt er at vi har klart å dyrke kiselalger i flere måneder. I begynnelsen av juni vil det i alle fall være en offisiell rekord, men vi mener allerede nå å kunne si at vi er de eneste i verden som har dyrket så lenge, sier han.

Eilertsen vil imidlertid ikke røpe mye om hvorfor de får det bedre til enn andre.

– Jeg kan ikke si alt, men vi har jo avlet frem en art som egner seg utmerket til det arbeidet den skal gjøre, sier han, og fortsetter:

– Dette er nordlig tilpassede, såkalt stedsegnede arter. Her nordpå er det jo betydelig mindre lys, så disse algene er svært lyseffektive. I tillegg tåler de røyk særdeles godt, og tar til seg mye Co2.

– Lommeuniversitet

Videre skiller prosjektet seg ut ved at det er spesielt kostnadseffektivt, forteller Eilertsen.

UiT har også gjort en ny installasjon for på vise sin anerkjennelse av Finnfjord.

– UiT har satt opp et skilt med ”Campus Finnfjord” ved inngangen til laben, forteller Eilertsen.

– Hvorfor det?

– Vi er stasjonert med lab og forskere på Finnfjord hele tiden, og vil være tilstede helt til jul, om ikke lenger. UiT har uttrykt at de prioriterer dette høyt, så da må vi avertere litt, sier Eilertsen og legger til:

– Finnfjord har jo blitt et lommeuniversitet.

Rekord: Prosjektleder ved Finnfjord AS, Jo Henning Strømholt, er fornøyd med progresjonen. – Så vidt vi vet er det ingen som har fått til dette før, sier han. Foto: Maria Holm Simonsen Foto: Maria Holm Simonsen