FINNSNES: – Vi vil oppfordre de lokale leverandørene til å melde seg på, sier samfunnskontakt i Salmar Nord, Irene Lange Nordahl.

Salmar Nord er nemlig den ene av åtte oppdrettsbedrifter i Troms som stiller som partnere i et prosjekt dedikert til leverandørutvikling i fylket. Prosjektet, som er rettet mot havbruk og forsvar, har som mål å øke andelen lokale og regionale leverandører.

– I dag er det mye som handles utenfor fylket og landsdelen. Vi har en rapport som viser at bare en tredel av ringvirkningene fra sjømatnæringa skjer i Nord-Norge, pongterer prosjektleder hos Senja Næringshage, Martin Lyngstad.

Stort potensial

Det er flere grunner til at en stor del av ringvirkningene fra sjømatnæringa i Nord-Norge forsvinner ut av landsdelen.

– Hovedutfordringene er at ikke alt er å få tak i her, at det av og til er dyrere her, at bedriften ikke ikke klarer å levere i henhold til kravene som stilles og også at noen handler på konsernivå, opplyser Lyngstad.

Gjennom direkte kontakt med næringa sjøl skal utfordringene knuses. Havbruksbedriftene - partnerne - vil nemlig gå inn for å beskrive sine behov - nå og i fremtiden, og det for at lokale leverandører skal kunne rigge seg i forhold til disse.

Vil bygge samfunn

Nordahl og daglig leder av Flakstadvåg Laks, Roy Alapnes, er nemlig begge klar at de ønsker lokale leverandører der det er mulig.

– Det handler om samfunnsbygging. Vi er interesserte i å bygge samfunnene der vi er, og å bidra til at vi har alt vi trenger i regionen - infrastruktur, arbeidsplasser og attraktivitet, understreker Alapnes.

Ennå er det imidlertid sånn at bedriftene, som samlet kjøper for enorme summer, altfor ofte er nødt til å ty til leverandører langt unna.

– Vi er opptatt av å legge til rette og lokale og regionale leverandører, men da er vi avhengige av at flere melder seg på, understreker Irene Lange Nordahl.

Ifølge henne skorter det nemlig ikke på leverandører fra andre steder i landet som banker på døra for å tilby sine tjenester.

– Det er mange henvendelser, ikke minst fra en oljebransje som er i omstilling, poengterer hun.

Lokale leverandører er likevel å foretrekke, så fremst de setter seg inn i havbruksnæringas behov og vesen.

– Små bedrifter behøver heller ikke utelukke seg selv på grunn av størrelse. Det er fullt mulig for flere små bedrifter å gå sammen som leverandører, påpeker Alapnes.