GRYLLEFJORD: ”Fylkesmannen vil i sin faglige tilrådning av ny kommunestruktur i Troms anbefale at Torsken kommune blir en del av en større kommune”.

Det skriver fylkesmann Bård M. Pedesen og kommunaldirektør Jan-Peder Andreassen hos Fylkesmannen i Troms i et brev til Kommunaldepartementet. Brevet kommer etter at de fra fylkesmannen hadde et oppfølgingsmøte med Torsken kommune tidligere i april.

Underskudd fra 2005

Torsken kommune hadde ved utgangen av 2015 et samlet regnskapsmessig underskudd på vel 16 millioner kroner. Kommunen har per i dag en inndekningsplan, godkjent av kommunaldepartementet, som innebærer at alt av tidligere års underskudd skal være dekket inn innen 2020.

Torsken kommunes reviderte regnskap for 2015 bryter imidlertid med inndekningsplanen, dette ved at bare vel 500.000 kroner er dekket inn. Etter planen skulle tre millioner kroner vært dekket inn. Fra fylkesmannen påpekes det også at det fortsatt gjenstår et udekket beløp på vel 220.000 kroner fra et underskudd i 2005, noe som bryter med kommunelovens 10-årsregel for inndekning av underskudd.

Fra Torsken kommune har man foreslått fem alternative til ny inndekningsplan. Fylkesmannen på sin side vil ikke anbefale noen av disse da man mener samtlige fremstår som urealistiske eller i strid med kommuneloven.

Får kritikk

Fylkesmannens konstaterer i sin vurdering at Torsken kommune, som har vært på Robek-lista siden 2001, over tid vist for liten evne til å ta de økonomiske realitetene innover seg.

”Kommunen har ikke siden 2009 klart inndekning i henhold til inndekningsplan. Det har flere år vært kun delvis inndekning i henhold til plan og sågar nye underskudd.”, poengteres det i brevet.

I en rapport fra 2009 ble søkelyset satt på hvorfor kommuner i Vesterålen var oppført på Robek. Fylkesmannen viser til denne, og mener at funnene også er relevante for Torsken kommune.

”Svak politisk kompetanse på økonomistyring, partipolitikk og kortsiktige valgtaktiske hensyn som har fått dominere og politisk unnfallenhet – krevende og tøffe omstillinger utsettes i det lengste, selv om behovet er erkjent.». En viktig lærdom fra rapporten er å sette inn tiltak før ubalansen vokser seg større og tiltakene blir unødvendig byrdefulle”.

Fylkesmannen stiller seg positiv til det dersom man fra Kommunaldepartementet ønsker et møte om kommunens økonomiske situasjon, og forslag til reviderte inndekningsplaner.

Rådmann Lena Hansson i Torsken kommune henviser til ordføreren for kommentar til saken. Folkebladet lyktes ikke med å komme i kontakt med ordfører Fred Ove Flakstad.