VANGSVIK: Bakgrunnen for søknaden er problemer med overbeite på treslagene rogn, sop, selje og vier (ROSV).

– På Senja har vi gjennomført flere beitetakseringer de siste ti årene, og alle viser en negativ utvikling for alle de nevnte treslagene, opplyser Rolf Olav Sollied på vegne av Solberget elgvald i søknaden til Tranøy kommune.

– Noe må gjøres

Siste beitetaksering i elgvaldets forvaltningsområde ble gjennomført i fjor, og ifølge Sollied viste denne ingen tegn til forbedring hva angår tilgjengelig vinterbeite.

– Med beitegrad tre og fire over flere år, ser vi nå at ROSV-trærne dør ut flere steder. Det er ikke bra for elgens mattilgang, og slettes ikke bra for naturen som helhet. Noe må gjøres, konstateres det i søknaden.

Utvidet jakt

Sollied peker på muligheten for utvidet jakt for å bøte på problemene.

– Vi klarer aldri å forebygge den kraftige nedbeitingen av tilgjengelig vinterbeite, så lenge vi ikke får muligheten til å forvalte vinterstammen av elg som oppholder seg i vårt område. En slik forvaltning må skje gjennom uttak av elg som trekker inn til oss seint om høsten.

Det er søkt om å få utvidet jakttiden fra 1. november til 1. november. Valdet omfatter Rubbestad/Vikafjell, Skatvik, Solli/Laksfjord og Vågan.