FINNSNES: Godværet har absolutt meldt sin ankomst den siste uka her nord. Men med det gode været følger også økt skredfare.

– I Nord-Norge har varme høyt til fjells satt sitt preg på snødekket. Høye lufttemperaturer og solinnstråling smelter snøen og skaper mye vann i snødekket. Dette fører til økt skredaktivitet, både løssnøskred i overflata og flakskred som løsner nede i snøen, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat i en pressemelding.

– Mange naturlig utløste våte løssnøskred er observert og sola og varmen vil gi mange slike skred de neste dagene, sier snøskredvarsler Birgit Rustad.

Skredfaren vil ligge mellom nivå 2-moderat og 3-betydelig. Hun oppfordrer alle til å følge med på varsom.no for daglig oppdaterte snøskredvarsler.

I tillegg til løssnøskred ventes det nå flakskred. Tidligere i vinter ble det dannet svake lag nede i snødekket. Dette var ikke et problem så lenge det har ligget hard og bærende snø over.

– Varmen og sola gjør nå snødekket vått og mykt mange steder. Smeltevannet trenger ned og svekker de svake lagene. Dette kan gi flakskred. Det er vanskelig å anslå når dette slår til, men et tydelig tegn er ferske flakskred med tydelig bruddkant, påpekes det i pressemeldinga.