BARDUFOSS: – Det er veldig viktig for oss. Først og fremst fordi vi har vært med på å stemme inn det nye kommunestyret, og da synes vi det er viktig at vi får være med å bestemme kommunestrukturen også. Dette er tross alt det viktigste som har skjedd på kommunefronten på svært lenge, sier leder av Målselv barne- og ungdomsråd (BUR), Benedicte Bjørnås, og får støtte fra varaordfører Helene Rognli.

– Det er veldig viktig at de som dette egentlig gjelder, nemlig ungdommen, skal bli hørt. Derfor vil vi foreslå for kommunestyret at 16- og 17-åringene skal få stemme. Jeg antar at ingen partier har noe imot det, sier Helene Rognli (H).

Prøveklut ved valget

Ved kommunevalget i fjor høst var Målselv utpekt som prøvekommune for stemmerett for 16- og 17-åringer. For Rognli er det naturlig at det også videreføres inn i folkeavstemmingen om en ny kommunereform i Midt-Troms og landet forøvrig.

– Vi representerer de unge, og det er vi som kommer til å føle denne reformen mest. Vi er opptatt av dette, for det handler mye om lyst til å komme tilbake og bosette seg i bygda igjen, sier Bjørnås.

Bjørnås mener at kommunen har gjort reformprosessen vanskelig for både ungdommen og innbyggerne i Målselv.

– Jeg føler at kommunen har gjort det vanskelig for folk ved at det er kommet lite informasjon. Det har vært lite snakk og oppstyr fra lokalbefolkningen rundt dette, og da blir det også slik at når folk som har greie på dette ikke sier så mye, så gjør heller ikke vi det. Men vi blir hørt, og det er vi takknemlige for, sier Bjørnås.

Ungdomstreff

Bjørnås sier at BUR skal ha et ungdomsarrangement 27.-29. mai. Der skal blant andre ordfører Nils Foshaug og rådmann Hogne Eliassen delta for å informere om kommuerformen.

– Siden 29. mai er første stemmedag vil 16- og 17-åringene bli fraktet rett til stemmelokalet etter dette møtet, sier Bjørnås.

Som et kommunevalg

– Vi kommer til å aktivere alle valgkretsene og følge de samme prosedyrene som ved et kommunevalg. Det vil også bli mulig å forhåndsstemme, sier Rognli.