SKROLSVIK: – Hvem vet, svarer Gunnleif Alfredsen på spørsmålet om det er håp for Øylandsruta, ferga som tidligere har trafikkert mellom Skrolsvik og Harstad.

Alfredsen, som er varaordfører i Lenvik kommune, sitter i arbeidsgruppa som jobber for videre drift av den aktuelle fergeforbindelsen.

– Nå er det sånn at fergeforbindelser må søkes inn på statsbudsjettet, dette for at man ikke skal behøve å konkurrere om midler til annen transport som båt og buss. Det er i hvert fall det fylkesråden har sagt flere ganger, opplyser Alfredsen.

Samtidig poengterer han at det er et nåløye man skal gjennom for å komme på statsbudsjettet med en fergeforbindelse.

– For gjennomsnittlig tilskudd til fergedrift over statsbudsjettet er på vel 20 millioner kroner.

Sats på næring

Helsvart er det likevel ikke. Arbeidsgruppa har hatt flere møter, og nå er det bestemt at også varaordføreren i Harstad kommune trer inn i gruppa.

– Det vi ser at det er brukt veldig mye penger på å markedsføre området vårt – Senja og for så vidt Bjarkøy-området også, og om vi skal få noe igjen for de pengene, så må man snu seg rundt og tenke samferdsel rett og slett, poengterer Alfredsen.

– Har dere noen slagplan?

– Først og fremst er det å bygge næringer frem i tid som vi skal leve av, og da må vi ha kommunikasjoner for å klare å utnytte potensialet. Vi registrerer at vinterturismen i kroner og ører er større enn sommerturismen her i nord. Denne får vi imidlertid ikke ta del i når vi ikke har veier og samferdsel på plass. Vi må få politikerne til å skjønne dette, sier Alfredsen.

Som 17. mai

Torsdag 28. april starter sesongen for Malangsforbindelsen mellom Botnhamn og Brensholmen. Alfredsen er klar på at det er en merkedag for Botnhamn.

– For bygda er det som natt og dag når ferga går eller ikke. Derfor er det nærmest som 17. mai hver gang sesongen starter, sier Alfredsen.

Et skjær i gleden er det at ferga parkeres 4. september.

– Vi har ikke fått signaler om verken det ene eller andre i forhold til å få denne fergeforbindelsen på statsbudsjettet. Intensjonen har jo vært at ferga med bevilgninger fra staten skal kunne fortsette når sommersesongen er over, sier Alfredsen.

Fergeforbindelse mellom Andenes og Gryllefjord starter opp 20. mai. Også denne ferga avslutter sesingen 4. september.