Nå er tvisten ryddet av banen, og i den anledninga er det endelige beløpet for utbygginga av den nye skolen klart. Fasiten sier 252,9 millioner kroner.

Ramma sprakk

Kostnadssprekken på 10,8 millioner kroner og forhandlingsresultatet med NCC må vedtas av kommunestyret i Lenvik. Utvalg for miljø og forvaltning er først ute til å få saken på bordet 28. april. I vurderingen som legges frem for utvalget, beklager saksbehandler Geir Fredriksen på vegne av rådmannen at skoleprosjektet ble dyrere enn antatt, og at prosessen med å få en endelig avklaring har tatt tid.

"Overskridelsen skyldes flere forhold. Noe av dette har vært bevisste valg innenfor avsatt reserve i den hensikt å skape et best mulig og funksjonelt bygg der man i utførelsesfasen ser at totalentreprisen ikke har tatt tilstrekkelig høyde. Andre utgifter har oppstått som følge av forhold som det ikke har vært mulig å påvirke", opplyser Fredriksen i saksdokumentet.

Ikke dårlig likevel

Fredriksen viser til at det også i prosjektet med den nye ungdomsskolen oppstod flere forhold som det ikke var lett å forutse og ta høyde for i beskrivelsen av totalentreprisen.

"Det må også kunne hevdes at planleggingen av et totalentreprisekonsept med en reserve på under fem prosent er en utfordring å få i havn. Dette var likevel et bevisst politisk valg i den hensikt å signalisere nøkternhet i utførelsen", heter det i saksdokumentet.

Fra rådmannen side vurderes det også som at prosjektet til tross for den budsjettmessige overskridelsen ikke kommer dårlig ut økonomisk.

Momskompensasjon

Fredriksen viser også til det positive i at nesten hele overskridelsen kan dekkes inn gjennom økte tilskudd og momskompensasjon.

"Slik at låneopptaket begrenses til noen hundre tusen".

Rådmannens ber kommunestyret om å vedta å inngå en forliksavtale med NCC om sluttoppgjøret for bygginga av nyskolen.

Teknisk sjef, Geir Fredriksen, påpeker at skoleprosjektet ikke kommer dårlig ut til tross for overskridelsen. Foto: Trond Sandnes